Teodorovici: Până la finalul acestui an voi pune accent pe zona de TVA agresiv

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor publice (MFP), a spus, vineri, că, până la finalul acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să-şi crească nivelul de colectare, chiar dacă şi-a îndeplinit planul propus, iar accentul principal se va pune pe colectarea de TVA.

827 afișări
Imaginea articolului Teodorovici: Până la finalul acestui an voi pune accent pe zona de TVA agresiv

Teodorovici: Până la finalul acestui an voi pune accent pe zona de TVA agresiv

Ministrul finanţelor a afirmat, vineri, în cadrul unei emisiuni la DCNews.ro, că planul de colectare al ANAF este la „103% faţă de planul propus”, la începutul acestui an.

„Domnul Mişa mai are mult până la final de an să recupereze ceea ce a avut ca plan, pentru că, la momentul rectificării bugetare din acest an, planul respectiv a fost revizuit. În sensul că, ceea ce nu a făcut în primul semestru, până la final de an, să fie obligatoriu realizat. Mă uit foarte mult la structura planului”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a precizat că este interesat de colectarea din TVA, accize, taxe vamale. „Partea de plus vine din transferul de contribuţii, trebuie să o recunoaştem. N-am fost aşa un adept deschis al acelei OUG 79 pe 2017, prin care s-a decis transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, dar efectele au fost fantastice în buget, mai mari decât ceea ce am estimate pentru 2018”, a explicat Teodorovici.

Astfel, planul de încasări al ANAF a fost depăşit, în mare parte, ca urmare a acestui transfer de contribuţii, potrivit ministrului Finanţelor. În schimb, colectarea la TVA este la nivelul de 92% faţă de nivelul propus.

„ANAF-ul are de recuperat foarte mult. Până la finalul acestui an, eu chiar voi pune accent pe zona de TVA agresiv chiar, agresiv”, a subliniat Teodorovici.

Acest accent agresiv pe TVA se va face prin intermediul unui pachet de măsuri legislative. „Până la final de an, vom avea un set de măsuri stricte pe TVA, pentru că va fi o luptă agresivă cu această evaziune pe TVA”, a completat Teodorovici.

România are un gap de TVA, diferenţa dintre suma care trebuie colectată şi cea care este colectată, de 7-8 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene, a menţionat ministrul Finanţelor, dar datele trebuie privite în ansamblu. „Cei de la Comisia Europeană calculează pe tot ceea ce este producţie în România şi pe tot ceea ce ar trebui să aibă TVA. Roşia pe care ţăranul o produce n-ai ce TVA să ai la ea”, a atenţionat Teodorovici.

În acest context, ministrul finanţelor a precizat că un lucru care trebuie schimbat la Fisc este planul, dar şi măsurile specifice de recuperare a TVA-ului.

„Ei fac planul la început, cum merge economia pe viitor, dar, din trecut, TVA-ul acesta lipsă nu este un subiect diferit. În mod normal, planul ANAF-ului trebuie să fie un pic diferit. Trebuie să mergi la ce este ideal: ce trebuie să îţi dea ţie economia într-un an”, a mai spus Teodorovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici