Teodorovici şi Legea offshore: Trebuie să găsim calea de mijloc, ca să înceapă exploatarea. PSD-ALDE va vota săptămâna viitoare

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor publice, a declarat, miercuri seara, că pentru Legea offshore trebuie găsită, cât mai repede, calea de mijloc între investitori şi statul român, astfel încât să înceapă exploatarea, deoarece îmbunătăţeşte independenţa energetică a ţării.

417 afișări
Imaginea articolului Teodorovici şi Legea offshore: Trebuie să găsim calea de mijloc, ca să înceapă exploatarea. PSD-ALDE va vota săptămâna viitoare

Teodorovici şi Legea offshore: Trebuie să găsim calea de mijloc, ca să înceapă exploatarea. PSD-ALDE va vota săptămâna viitoare

În ceea ce priveşte Legea offshore, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, „trebuie să găsim calea de mijloc, pentru noi ca ţară”, a spus Teodorovici, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, dar „şi investitorul să fie motivat să facă acele investiţii”, a completat acesta.

Ca principiu, trebuie să găsim acea prevedere legală care să aducă câştiguri ambelor părţi, a subliniat ministrul Finanţelor. „Formula care se va discuta este să fie un câştig de ambele părţi”, a adăugat Teodorovici.

În plus, ministrul Finanţelor a precizat că se intenţionează păstrarea contractele în derulare, respectiv să se aplice principiul de a nu schimba regulile în timpul jocului.

„Interesul din partea companiilor există. (...) În Marea Neagră există spre 400-500 de miliarde de metri cubi de gaz, confirmate, certe. Sunt confirmate, că de asta şi există interesul de a face exploatări de gaze”, a punctat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe a mai spus că, în timpul rediscutării legii, trebuie să fie luate în calcul toate efecte Legii offshore, inclusiv cele care sunt greu de cuantificat. De exemplu, 50% din cantitatea de gaze extrase din Marea Neagră trebuie comercializată în România. „Astfel, va creşte independenţa energetică a României”, a explicat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a menţionat că este convins că va fi găsit un consens în cualiţie pe acest proiect legislativ.

„În a noastră cualiţie, PSD-ALDE, se va vota această lege săptămâna viitoare. (...) În ALDE sunt cel puţin şase foşti miniştri ai energiei şi actualul, Anton Anton, iar la noi domnul Iancu care pot da acel text care să fie benefic pentru România”, a estimat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a mai spus că decizia privind forma Legii offshore trebuie să fie luată cât mai repede, „pentru că sunt decizii care trebuie luate la nivel de management al unor companii, de a merge mai departe cu aceste investiţii”.

Teodorovici a precizat că, marţi, a lipsit de la discuţia din Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor, deoarece a participat la întâlnirea ECOFIN, cea a miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană. Marţi Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au adoptat raportul final pe Legea offshore, cu noi amendamente, care a fost trimis spre votul final din plenul Camerei. Miercuri, la votul final, legea a fost retrimisă în comisii, spre dezbatere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici