- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.01.2015, 15:32)
- Liviu Iancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un român mănâncă un kilogram de ciuperci pe an, de patru ori mai puţin faţă de media UE
Consumul de ciuperci în România este estimat la un kilogram pe cap de locuitor, în scădere cu 10% în ultimul an şi de patru ori mai puţin faţă de media în Uniunea Europeană, potrivit lui Eugen Băjenaru, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci din România.
808 afișări
Un român mănâncă un kilogram de ciuperci pe an, de patru ori mai puţin faţă de media UE (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Din datele asociaţiei, în România se produc anual 20.000 de tone de ciuperci, cu o valoare de piaţă de aproximativ 50 de milioane de euro.
Eugen Băjenariu spune că volumul importurilor, de aproximativ 10% din piaţă, este oarecum egal cu cel al exporturilor, consumul pe piaţa internă rămânând astfel fixat la aproximativ un kilogram pe cap de locuitor. Acestuia i se adaugă şi consumul de ciuperci culese din pădure, despre care nu există date statistice.
"În România, piaţa este axată pe ciupercile proaspete, care se găsesc în pieţe şi supermarketuri, iar când vorbim de consum ne referim la acestea. La noi se produc doar două tipuri de astfel de ciuperci - champignon (ciupercile albe) şi pleurotus", a adăugat preşedintele asociaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Iohannis a decis comasarea alegerilor pentru propria sa imagine
-
Alegeri locale în Marea Britanie: Sadiq Khan obţine un al treilea mandat de primar al Londrei
-
IDEI DE MESAJE DE PAŞTE. Cele mai frumoase şi amuzante urări pentru prieteni şi cei apropiaţi
-
Aeronava care aduce Lumina Sfântă din Ierusalim a aterizat în România
El a afirmat că piaţa a scăzut anul trecut cu 10%, ca urmare a închiderii mai multor producători importanţi din Sibiu, de lângă Bucureşti, Scorniceşti şi Mureş.
"Aceştia s-au închis din cauza costurilor din ce în ce mai mari de producţie, pe fondul preţurilor tot mai mici de vânzare", a explicat Băjenariu.
Din acest motiv, asociaţia care îi reprezintă pe cultivatorii de ciuperci a cerut de la Ministerul Agriculturii sprijin financiar şi aşteaptă în prezent un răspuns de la Comisia Europeană.
În Uniunea Europeană consumul mediu de ciuperci proaspete ajunge la 4 kilograme pe cap de locuitor, iar Băjenariu crede că dacă producătorii români vor fi sprijiniţi, piaţa va creşte în următorii ani.
În România sunt aproximativ 100 de firme specializate în cultivarea ciupercilor, iar printre cele mai mari dintre ele se numără Boglar Champ şi Iazul din Zalău, Frankol Funghi din Cristuru Secuiesc, Natur Champ din Bacău şi Riva Food din Conţeşti, Dâmboviţa.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Poporul bugetar român este într-o continuă expansiune. Nu pare că „s-a terminat cu șmecheria”. Cum îți iei bugetul înapoi?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte: Se întâmplă mult mai rapid decât credem şi poate duce la o moarte mult mai brutală decât ne putem imagina
ANAF scoate tunurile grele: Încep controalele masive la persoanele fizice. Cine sunt cei vizaţi de aceste controale
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
PROSPORT.RO
Stațiunea unică în România, de care puțini turiști știu. Aici se găsește „cel mai bine păstrat secret din Apuseni
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe