Vlădescu este de acord cu plăţile compensatorii, ca protecţie la schimbările pe criterii politice

Managerii din sectorul public, din companiile de stat, nu ar trebui, în principu, să beneficieze de plăţi compensatorii decât ca o protecţie faţă de schimbarea din funcţie, odată cu instalarea unei noi puteri politice, consideră ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

28 afișări
Imaginea articolului Vlădescu este de acord cu plăţile compensatorii, ca protecţie la schimbările pe criterii politice

Vlădescu este de acord cu plăţile compensatorii, ca protecţie la schimbările pe criterii politice (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Nu cred că ar trebui să aibă plăţi compensatorii (managerii din sectorul public - n.r), dar nici ca aceste conduceri să fie schimbate la fiecare schimbare politică. Dacă sunt introduse ca o măsură de protecţie, atunci susţin şi compensatoriile", a spus Vlădescu, întrebat despre salarile şi plăţile compensatorii ale conducătorilor companiilor de stat.

Întrebat în mod direct de salariile de la Fondul Proprietatea şi Eximbank, Vlădescu a ţinut să precizeze că banca nu este în subordinea Ministerului Finanţelor.

Pe de altă parte, Vlădescu nu s-a arătat de acord ca salariile managerilor din sectorul de stat să nu fie publice.

"Din punctul meu de vedere, nu există salariu confidenţial în sistemul public", a precizat Vlădescu.

Fostul director general al Fondului Proprietatea (FP) Daniela Lulache a încasat anul trecut 1,86 milioane lei (441.000 de euro) de la Fond, banii reprezentând indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii, potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Fondului.

Ea a fost revocată din funcţie de Consiliul de Supraveghere al FP în luna decembrie, în locul său fiind numit Ionuţ Popescu, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc.

În urma informaţiilor apărute în presă pe marginea compensaţiilor primite de predecesoarea sa, noul director general al FP a anunţat că va solicita ca remuneraţia sa să fie limitată la nivelul celei primite de un secretar de stat, respectiv cel mult 4.800 lei pe lună.

Odată cu Lulache au fost revocaţi şi directorul economic Mihai Darie şi cel juridic Laura Constantin. Darie a încasat anul trecut de la FP 1,12 milioane lei (264.000 de euro), iar Constantin a primit cu puţin peste un milion de lei (238.000 de euro), banii reprezentând indemnizaţii pentru anul trecut, bonusuri pentru anii 2008 şi 2009, şi alte drepturi conform contractului de administrare legate de încetarea contractului înainte de termen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici