COMENTARIU Lelia Munteanu: Reversul relaxării, în Israel: părinţilor le este teamă să-şi trimită copiii la şcoală

Oficial, şcolile şi grădiniţele sunt deschise de la jumătatea lui mai, dar astăzi sunt aproape goale.

Urmărește
1152 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Reversul relaxării, în Israel: părinţilor le este teamă să-şi trimită copiii la şcoală

Foto: Twitter

De o săptămână, atenţia opiniei publice din Israel s-a focalizat asupra şcolilor. Multe declaraţii politice, numeroase dezbateri televizate – nici o soluţie. 
 
Şcolile şi grădiniţele s-au redeschis pe la jumătatea lunii trecute. Pe 28 mai, au început să se înregistreze infectări “record” cu Covid-19, majoritatea în rândurile elevilor şi ale cadrelor didactice (de la o dinamică zilnică de 30 de infectări, statistica a sărit brusc la 79). Esenţial era că numărul cazurilor grave, inclusiv al ventilaţilor se menţinea în continuă descreştere.
 
Emoţia publică a atins pragul de sus când, pe 3 mai, au fost internaţi şase copii.
 
Aglomeraţia din sălile de curs (40 de elevi într-o clasă) şi sarcina aproape imposibil de îndeplinit de a obliga copiii să păstreze distanţa şi să măştile, fac din unităţile de învăţământ focare ideale de răspândire a oricărei epidemii.
 
Pe măsură ce s-au descoperit noi cazuri de infectare, şcolile sau grădiniţile contaminate s-au închis pe rând.
 
Însă tot mai mulţi părinţii refuză să-şi trimită, în continuare, copiii la şcoală, chiar şi atunci când e considerată “sigură”, neatinsă (încă) de virus. Şi nu doar din grijă pentru sănătatea copiilor - majoritatea sunt asimptomatici - ci şi pentru că, atunci când un copil e diagnosticat pozitiv, părintele care are o afacere trebuie s-o închidă, şi să se retragă în autoizolare, o catastrofă pentru bugetul familiei.
 
Prin urmare, în Israel, oficial, şcolile şi grădiniţele sunt deschise (nu se închid decât cele afectate de SARS Cov2). Neoficial, sunt ca şi închise, pentru că prea puţini le mai trec pragul.
 
Nu se ştie încă data la care, anul acesta începe vacanţa. E posibil ca, din lipsă cronică de soluţii, lucrurile să tărăgăneze până pe 15 august. Noul an şcolar începea pe 1 septembrie. Când şi în ce condiţii va începe anul acesta e încă neclar.
 
Guvernul Netanyahu oferă informaţii puţine, creând spaţiu larg speculaţiilor şi confuziei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
www.businessmagazin.ro
Avertismentul lui Warren Buffett este greu de ignorat. Ce s-ar putea întâmpla anul acesta