Ion Cristoiu: Deşi acum îşi sparg farfurii în cap, după alegerile interne, PNL şi USRPLUS vor guverna împreună. Sunt condamnate să facă asta!

  • Ion Cristoiu: Mişculaţiile PNL-PSD menite a amîna pînă după 25 septembrie 2021, data Congresului PNL, dezbaterea Moţiunii de cenzură nu sînt o noutate în postdecembrism. Am fost folosite de regulă de Putere împotriva Opoziţiei. Acum, abaterile sînt folosite de o parte a Puterii împotriva celeilalte părţi.
  • Ion Cristoiu: E limpede că sîntem martorii unui scandal doar în interiorul Coaliţiei de Centru Dreapta. Un scandal în familie. Unul cu tărăboi, cu farfurii sparte, cu acuzaţii reciproce din consumul conjugal, dar un scandal în familie.
  • Ion Cristoiu: La bodegi, şi la televiziuni se pun pariuri că actuala Coaliţie nu se va mai reface. Că partenerii au mers prea departe cu insultele, cu păruielile, cu dezvăluirile. Eu nu pariez pe un asemenea deznodămînt. Aşa-zisa Criză politică nu e o criză politică.
4770 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Deşi acum îşi sparg farfurii în cap, după alegerile interne, PNL şi USRPLUS vor guverna împreună. Sunt condamnate să facă asta!

Ion Cristoiu: Deşi acum îşi sparg farfurii în cap, după alegerile interne, PNL şi USRPLUS vor guverna împreună. Sunt condamnate să facă asta!

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că actuala criză politică e doar un spectacol prost deoarece atât PNL, cât şi USRPLUS au în faţă două congrese în care îşi vor alege liderii şi, în aceste condiţii, fiecare partid vrea să arate propriului electorat că se ţine pe poziţii, că nu cedează unul în favoarea celuilalt, iar, odată congresele încheiate, vor trece la refacerea coaliţiei.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Spre deosebire de mulţi confraţi, majoritatea mai tineri, eu n-o să mă apuc să zbier, în cor cu jurnaliştii de casă ai USRPLUS şi cu postacii trotinetişti ai partidului, că preşedintele încalcă Legea fundamentală a ţării, Constituţia, şi că Gruparea reformistă din PNL îşi bate joc de democraţie prin tertipurile puse la cale împreună cu PSD pentru ca Moţiunea de cenzură să n-ajungă la vot în Parlament.

 Nu fac asta din două motive:

1) De ani întregi scriu că preşedintele încalcă Constituţia. A încălcat-o punîndu-şi Geaca Roşie pentru a îndemna protestatarii ilegali să dărîme Guvernul PSD, atacînd aproape zilnic un partid politic, PSD, implicîndu-se în campania electorală pentru scrutinul pe Bucureşti, convocîndu-i la Cotroceni pe membrii Guvernului Cîţu. Nici liderii USRPLUS, nici jurnaliştii care le mănîncă din palmă, n-au reacţionat la aceste abateri. Dimpotrivă, multe dintre încălcări au fost cu complicitatea liderilor USRPLUS şi aplaudate de jurnaliştii din debara. Miniştrii USRPLUS, în frunte cu Dan Barna, au răspuns convocării anticonstituţionale de la Cotroceni şi, la ieşirea de la întîlnirea de lucru cu preşedintele, străluceau din cap pînă-n picioare, ca becurile cu led ale iluminatului public, de fericirea de a fi fost luminaţi de El Însuşi. Cînd, în seara zilei de 10 august 2018, încălcînd Constituţia, preşedintele a ieşit în spaţiul public şi a cerut procurorilor să deschidă dosar penal forţelor de ordine – deşi în afara zbieretelor pe internet ale USRPLUS-iştilor – nu era la ora respectivă nici o dovadă a excesului de forţă dinadins, pus la cale de liderii PSD, liderii USRPLUS şi jurnaliştii lor au aplaudat abaterea preşedintelui. Iată-i acum descoperind indignaţi că Preşedintele încalcă Constituţia.

2) Mişculaţiile PNL-PSD menite a amîna pînă după 25 septembrie 2021, data Congresului PNL, dezbaterea Moţiunii de cenzură nu sînt o noutate în postdecembrism. Am fost folosite de regulă de Putere împotriva Opoziţiei. Acum, abaterile sînt folosite de o parte a Puterii împotriva celeilalte părţi. Ca jurnalist simt nevoia să intervin cînd Opoziţia e călcată în picioare de către Putere. USRPLUS nu e însă în Opoziţie. N-am cunoştinţă de vreo declaraţie a lui Dan Barna potrivit căreia USRPLUS intră în Opoziţie. Cunosc doar declaraţiile zilnice ale liderilor USRPLUS că vor să rămînă la Putere, dar fără Florin Cîţu, că după debarcarea lui Florin Cîţu vor face o Coaliţie de Centru-Dreapta tot cu PNL. Liderii USRPLUS zbiară pe toate drumurile că PSD refuză să voteze Moţiunea de cenzură. Păi de ce să voteze PSD Moţiunea lor de cenzură? Vrea USRPLUS prin această Moţiune să dea jos Guvernul şi să intre într-un nou Guvern alături de PSD şi AUR? Nu, nu vrea. USRPLUS vrea ca PSD să-i dea o mînă de ajutor ca să-şi repare Onoarea ciobită prin debarcarea lui Florin Cîţu. Doar atît. Nici nu se gîndeşte la o nouă combinaţie guvernamentală. Nici nu se gîndeşte să intre în Opoziţie.

E limpede că sîntem martorii unui scandal doar în interiorul Coaliţiei de Centru Dreapta. Un scandal în familie. Unul cu tărăboi, cu farfurii sparte, cu acuzaţii reciproce din consumul conjugal, dar un scandal în familie. Bine e în astfel de împrejurări ca oamenii normali să nu se bage într-un scandal de cuplu. Pînă la urmă cei doi se vor împăca şi după atîta ceartă vor pune chiar de un copil, dat fiind că o ceartă straşnică într-un cuplu tînăr poate avea un rol afrodisiac.

E un spectacol prost jucat pe o scenă dată cu motorină în faţa electoratului celor două partide. Un electorat aflat în postura mahalalei care a ieşit la ferestre. Fiecare formaţiune vrea să arate propriului electorat că se ţine pe poziţii, că nu cedează. PNL vrea să arate că merge pînă-n pînzele albe cu scoaterea USRPLUS de la Guvernare. USRPLUS vrea să arate că nu va ceda pînă cînd prin plecarea lui Florin Cîţu nu i se va da satisfacţie. Fiecare formaţiune e condamnată să se poarte aşa din cauza alegerilor interne. Gruparea reformistă, sub conducerea lui Klaus Iohannis, l-a împins pe Florin Cîţu să fie Gigi Durul cu USRPLUS din două motive:

a) Să obţină voturile la Congres din partea delegaţilor încîntaţi că neoprogresiştilor li se dă, în fine, peste bot.

b) Să contracareze zvonurile lansate de Gruparea Orban că spre deosebire de el, Ludovic Orban, închinat Tradiţiilor, Românescului şi Bisericii, Florin Cîţu va angaja PNL pe un drum neoprogresist, ba chiar că se va uni cu USRPLUS.

Cele două note dobîndite din Scandalul provocat dinadins îi asigură lui Florin Cîţu victoria la Congresul din 25 septembrie 2021. Cu o singură condiţie:

Să fie tot premier pe 25 septembrie 2021.

E un interes vital şi al lui Klaus Iohannis ca Florin Cîţu să rămînă premier. Eşecul lui Florin Cîţu ar fi un mare eşec şi pentru Klaus Iohannis. Şi Klaus Iohannis n-are nevoie de eşecuri pînă în 2024. Sistemul e o haită. Dacă sîngerezi, te rupe în bucăţi.

O dată ajuns Florin Cîţu preşedinte PNL, atît el, cît şi Klaus Iohannis, vor fi dispuşi să negocieze cu USRPLUS. Ba chiar să dea de la ei ca să se poată reface Coaliţia.

USRPLUS e o formaţiune şi ea marcată de un război intern în perspectiva Congresului. Cei doi competitori – Dan Barna şi Dacian Cioloş – nu-şi pot permite decît să fie Dîrzi, Neînduplecaţi în cererea de demitere a lui Florin Cîţu. Pentru electoratul USRPLUS, ceea ce li s-a întîmplat miniştrilor USRPLUS nu se poate repara decît prin sacrificarea lui Florin Cîţu. Din acest punct de vedere, atît Dan Barna, cît şi Dacian Cioloş se întrec în a fi cît mai anti Florin Cîţu şi anti Iohannis.

După Congresul USRPLUS, noul preşedinte, indiferent cine va fi el, îşi va îngădui orice compromis pentru a păstra Coaliţia.

Dacă n-ar fi aşa, USRPLUS ar fi trecut de mult în Opoziţie, invocînd imposibilitatea guvernării împreună cu PNL. Din cîte se vede, chiar şi după depunerea Moţiunii de cenzură, liderii USRPLUS susţin că ei vor doar plecarea lui Florin Cîţu. Dacă se rezolvă asta se întorc în Coaliţie. Dar nu numai atît.

PNL şi USRPLUS sînt condamnate să guverneze împreună şi după acest episod de mahala politică.

Nu pentru că se iubesc, ci pentru că n-au încotro.

Rezultatele alegerilor parlamentare au dat o asemenea structură a Parlamentului încît nu există o altă combinaţie de putere decît PNL, USRPLUS, UDMR.

Alegerile din 6 decembrie 2020 fac imposibilă o altfel de combinaţie care să asigure majoritatea parlamentară.

PSD are 29%, AUR are 9%. UDMR are 6%.

Admiţînd (prin absurd ) că AUR s-ar combina cu UDMR, noua Coaliţie n-ar avea majoritatea în Parlament.

Alte formule în care, de exemplu, PSD să se combine cu USRPLUS şi cu UDMR sînt imposibile.

Se vehiculează şi alte formule, fără USRPLUS:

Guvern de Uniune Naţională (PNL + PSD) sau Guvern minoritar PNL, sprijinit de PSD.

Oricît ar părea de ciudat, în amîndouă formulele PSD e cel ce n-are interesul să se combine. Marcel Ciolacu ştie că alegerile din 2024 sau anticipatele (în 2022 sau 2023, nu acum) trebuie cîştigate de PSD cu un scor suficient de mare pentru ca PSD să nu facă guvern de colaborare.

Orice combinaţie cu PNL ar însemna participarea la Guvernare.

Asta ar fi mortal pentru PSD, chiar şi în cazul unui Guvern minoritar. Conducerea PSD ar fi supusă unei uriaşe presiuni, atît dinspre electorat, cît şi dinspre gruparea Dragnea. Un partid înfiinţat de Dragnea pe motiv că PSD a trădat interesele electoratului ar lua mult din scorul PSD. Ca să nu mai spunem că AUR, după concubinajul de o Moţiune cu USRPLUS va reveni la programul său violent anti Dreapta şi anti Putere. Luînd voturi de la un PSD prins în capcana sprijinirii Guvernului de Dreapta. Sprijinirea unui guvern din Parlament înseamnă riscul de a-ţi asuma greşelile comise de acesta. Îşi poate permite aşa ceva PSD?

Mulţi se vor întreba:

Dar electoratul? Cum vor convinge electoratul liderii USRPLUS aleşi la Congres că trebuie să revină în Coaliţie, chiar şi sub conducerea lui Florin Cîţu?

Păi cum au convins electoratul care merge cu trotineta liderii USRPLUS de acum că e posibilă o alianţă cu cei de la AUR, care merg cu căruţa?”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici