A DOUA DEZBATERE Obama-Romney: Preşedintele a început în forţă, acuzându-l pe Romney că vrea să îi favorizeze pe bogaţi. Romney i-a reproşat că ar conduce SUA pe "calea apucată de Grecia" - FOTO, VIDEO

Barack Obama şi adversarul său republican Mitt Romney au început marţi seara a doua dezbatere televizată, cu o miză crucială, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane de la 6 noiembrie în contextul unui scor strâns în sondaje. Preşedintele american l-a acuzat pe adversarul său republican Mitt Romney că vrea să îi favorizeze doar pe cei mai bogaţi dintre americani.

788 afișări
Imaginea articolului A DOUA DEZBATERE Obama-Romney: Preşedintele a început în forţă, acuzându-l pe Romney că vrea să îi favorizeze pe bogaţi. Romney i-a reproşat că ar conduce SUA pe "calea apucată de Grecia" - FOTO, VIDEO

A DOUA DEZBATERE Obama - Romney: Preşedintele a început în forţă cea de-a doua confruntare televizatã. Obama îl acuză pe Romney că vrea să îi favorizeze doar pe bogaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele democrat în exerciţiu, care poartă o cravată de culoarea roşie, şi fostul guvernator din statul Massachusetts, care poartă o cravată de culoarea albastră, s-au întâlnit la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României), la Universitatea Hofstra, la Hempstead (statul New York, în est) pentru o întâlnire în cursul căreia vor răspunde unor întrebări din partea unui grup de 82 de alegători indecişi, un format inaugurat în 1992, care va permite compararea în direct a contactului celor doi candidaţi cu alegătorii.

Timp de 90 de minute, Barack Obama şi Mitt Romney urmează să se deplaseze liber pe o scenă circulară înconjurată de tribune în care se vor aşeza alegătorii selectaţi. Ei vor avea la dispoziţie câte două minute fiecare pentru a răspunde întrebărilor care le sunt adresate, după care va urma un minut de "discuţii".

Institutul Gallup a recrutat telefonic, săptămâna trecută, aproximativ 80 de persoane care au dat asigurări că nu ştiu încă pentru ce candidat vor vota sau pe care ditnre cei doi înclină să îl voteze.

Alegătorii nu sunt reprezentativi pentru populaţia americană, ci sunt doar alegători indecişi din comitatul Nassau, în care se află Universitatea Hofsra, unde are loc dezbaterea, la aproximativ 40 de kilometri est de New York.

Moderatoarea dezbaterii este jurnalista CNN Candy Crowley.

Evenimentul, penultimul dintre confruntările televizate între cei doi candidaţi la preşedinţie, urmează să fie urmărit de milioane de telespectatori. Prima confruntare, la 3 octombrie, s-a dovedit în avantajul lui Romney, care începând de atunci a înregistrat o creştere în sondaje, aproape atingând nivelul intenţiilor de vot de care se bucură Obama la nivel naţional.

Preşedintele democrat se află, astfel, sub presiune, după ce a fost prea puţin activ în faţa unui Romney ofensiv în cursul întâlnirii de la Denver (Colorado,. est), în urmă cu două săptămâni. Unul dintre consilierii săi a promis că Obama va fi "pasionat şi energic".

Obama îl acuză pe Romney că vrea să îi favorizeze doar pe bogaţi

Preşedintele american l-a acuzat pe adversarul său republican Mitt Romney că vrea să îi favorizeze doar pe cei mai bogaţi dintre americani.

"Guvernatorul Romney spune că are un program în cinci puncte. Nu are niciun program în cinci puncte. Programul său se reduce la un punct: să se asigure că cei mai bogaţi pot să joace după reguli diferite", a declarat Obama.

"Aceasta a fost filozofia sa în domeniul privat, aceasta a fost filozofia sa ca guvernator (al statului Massachussetts) şi aceasta a fost filozofia sa în calitate de candidat la preşedinţie", l-a criticat preşedintele pe concurentul său.

"Puteţi să delocalizaţi locuri de muncă în străinătate şi să obţineţi scutiri de impozite pentru aceasta. Puteţi să investiţi într-o firmă, să concediaţi angajaţii acesteia şi să îi lăsaţi fără pensii: este exact filozofia ultimului deceniu, acesta este lucrul care a strangulat familiile din clasa mijlocie", a mai spus Obama.

Schimb de replici dure cu privire la energie

Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat pe un ton foarte vehement cu privire la probleme din domeniul energetic, preşedintele democrat în exerciţiu acuzându-l pe adversarul său republican că vrea să lase companiile petroliere să "scrie politica energetică" a SUA.

Cei doi candidaţi s-au întrerupt reciproc de aproximativ şase ori, fiecare încercând să sublinieze asupra concepţiei sale cu privire la acest dosar.

"Nu este adevărat, (domnule) guvernator Romney", i-a replicat Barack Obama, mult mai ofensiv decât în cursul primei dezbateri, la 3 octombrie, la Denver (Colorado, vest), în timp ce Romney îi reproşa că a blocat exploatarea petrolieră pe terenuri publice.

În timp ce amândoi încercau să preia cuvântul, Romney i-a spus adversarului său în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie. "Vveţi avea ocazia într-un moment" să vă exprimaţi, i-a spus el preşedintelui, provocând o reacţie a publicului.

Romney îl acuză pe Obama că ar conduce SUA pe "calea apucată de Grecia"

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane Mitt Romney l-a acuzat pe preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama că ar conduce Statele Unite pe "calea apucată de Grecia", din cauza creşterii datoriei publice.

"Am avut patru ani consecutivi în cursul cărora el a spus (...) că va reduce la jumătate deficitul. În schimb, l-a dublat. Am trecut de la o datorie naţională (în valoare) de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea apucată de Grecia", a apreciat Romney, criticându-l pe Obama, în a doua dezbatere prezidenţială televizată.

Obama ironizează fermitatea afişată de către Romney faţă de China

Preşedintele american Barack Obama a ironizat marţi seara fermitatea faţă de Beijing afişată de către adversarul său republican Mitt Romney, în contextul în care acesta investeşte în "întreprinderi care subcontractează în China".

Domnule "guvernator, sunteţi ultima persoană care să dea dovadă de fermitate faţă de China", a declarat preşedintele democrat în exerciţiu în cursul dezbaterii de la Hempstead (New York), în contextul în care Romney a promis că va viza Beijingul de fiecare dată când acesta va încerca să "trişeze" în legătură cu valoarea monedei sale naţionale.

"China îşi manipulează moneda (...), trişează de ani de zile", a acuzat candidatul republican, denunţând lipsa de fermitate a administraţiei Obama în acest sens.

Însă Obama a subliniat că Romney face aceste afirmaţii în contextul în care acesta a investit "în întreprinderi care construiesc material de supraveghere pentru China, pentru ca aceasta să îşi poată spiona proprii cetăţeni".

Replici despre securitatea naţională

Preşedintele american Barack Obama l-a acuzat marţi seara pe adversarul său republican Mitt Romney că a politizat atacul asupra consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie.

"Încercaţi să marcaţi puncte la nivel politic. Nu aşa operează un comandant suprem (al forţelor armate). Nu puteţi să transformaţi securitatea naţională în problemă politică", a declarat Obama, criticându-l pe Romney pentru lansarea unor acuzaţii "insultătoare", în cursul celei de a doua dezbateri prezidenţiale.

Atacul împotriva consulatului american de la Benghazi, în care a fost ucis ambasadorul în Libia şi alţi trei agenţi americani, a provocat o adevărată furtună în Statele Unite, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.

Republicanii, prin intermdiul lui Mitt Romney, reproşează Guvernului democrat al preşedintelui Obama deficienţe în materie de securitate şi informaţii înainte de asaltul asupra consulatului şi îi critică pe opozanţii lor pentru faptul că au recunoscut cu întârziere că a fost vorba despre un "atentat terorist" în care a fost implicată reţeaua Al-Qaida.

Secretarul de Stat Hillary Clinton şi ambasadoarea americană la ONU Susan Rice sunt vizate în mod special de către republicani.

"Să sugeraţi că o persoană din echipa mea, indiferent că este vorba despre secretarul de Stat, despre ambasadoarea noastră la ONU sau despre oricine altcineva, ar însemna politicianism (...), în contextul în care am pierdut patru americani. Acest lucru este insultător", a declarat Obama.

"Nu este ceea ce facem noi. Nu este ceea ce fac eu în calitate de preşedinte, nu este ceea ce fac în calitate de comandant suprem", a adăugat preşedintele Obama, privindu-l fix pe Romney, după care i-a întors spatele şi s-a dus să se aşeze.

Romney a răspuns ferm, criticând politica preşedintelui Obama în Orientul Mijlociu. "Politica preşedintelui în tot Orientul Mijlociu a început cu un turneu de scuze şi o strategie constând în a dirija, dar fără să meargă în prima linie, iar această strategie se dezintegrează sub ochii noştri", a dat asigurări Romney, referindu-se la situaţia din Siria şi Libia.

Cea de-a doua confruntare dintre cei doi candidaţi la preşedinţia SUA s-a încheiat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici