ACORD pentru o nouă coaliţie de guvernare, semnat în Republica Moldova de liderii partidelor proeuropene

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova (Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat) au anunţat marţi seara că au parafat acordul de formare a unei noi coaliţii de guvernare, urmând ca PLDM să desemneze premierul, iar PD preşedintele Parlamentului.

906 afișări
Imaginea articolului ACORD pentru o nouă coaliţie de guvernare, semnat în Republica Moldova de liderii partidelor proeuropene

ACORD pentru o nouă coaliţie de guvernare, semnat în Republica Moldova de liderii partidelor proeuropene

"Acordul de constituire a majorităţii parlamentare a fost parafat. Am convenit asupra tuturor punctelor discutate pe durata negocierilor. Este un acord politic bun, echilibrat, care urmează să asigure o majoritate parlamentară stabilă pentru Republica Moldova şi să învestească în timpul cel mai apropiat Guvernul", a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după aproape patru ore de discuţii, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

"Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), care parcă e moartă, a început să se mişte şi a devenit AIE3, ceea ce înseamnă, cred eu, un semnal bun pentru cetăţeni, parteneri, dar şi pentru noi, care trebuie să ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am asumat împreună în 2009", a afirmat la rândul său liderul PL, Mihai Ghimpu.

Marian Lupu, liderul PD, a anunţat că miercuri va avea loc o nouă întâlnire pentru a se stabili componenţa nominală a Guvernului. "Va fi coordonată colegial. După aceea vor fi purtate consultări cu preşedintele ţării şi toate procedurile în continuare ca într-un termen scurt să intrăm în Parlament pentru a aproba premierul, Guvernul şi programul de activitate al acestuia", a menţionat Lupu.

"Avem o abordare echilibrată la nivel de responsabilităţi, pe domenii. Ceea ce ţine de primele funcţii în stat, candidatul pentru funcţia de premier va fi înaintat de către PLDM, pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului de către PD, iar preşedintele ţării va fi ales într-o manieră consensuală", a mai declarat Vlad Filat.

De asemenea, Filat a spus că acordul privind crearea unei noi alianţe politice va fi semnat atât de liderii celor trei formaţiuni, dar şi de toţi deputaţii parte din majoritatea parlamentară. "Odată semnat acordul, el va fi obligatoriu făcut public. Nu vom avea anexe secrete", a precizat Filat.

Guvernul moldovean, susţinut în Parlament de comunişti, este condus interimar de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia la 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici