Alături de Kiev în secret pentru a nu-l înfuria pe Putin. Haaretz: Sub presiunea SUA, Israelul a finanţat "materiale strategice" pentru Ucraina

  • Sub presiunea administraţiei americane, Israelul a acceptat recent să finanţeze "materiale strategice" în valoare de milioane de dolari americani pentru a contribui la efortul de război ucrainean.
  • Publicaţia israeliană Haaretz a aflat de la trei înalţi oficiali diplomatici europeni că Statele Unite au abordat guvernul israelian în urmă cu câteva săptămâni şi l-au împins să facă echipă cu NATO şi cu Occidentul în lupta împotriva Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin.
  • Americanii doreau ca Israelul să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, au declarat oficialii europeni.
  • Cu toate acestea, după discuţii între cele două guverne şi deliberări ale liderilor israelieni şi ale instituţiilor de securitate, s-a convenit în schimb să finanţeze materialele strategice.
Urmărește
5273 afișări
Imaginea articolului Alături de Kiev în secret pentru a nu-l înfuria pe Putin. Haaretz: Sub presiunea SUA, Israelul a finanţat "materiale strategice" pentru Ucraina

Premierul Yair Lapid şi ministrul Apărării Benny Gantz au aprobat decizia, spun oficialii. Biroul lui Lapid şi Ministerul Apărării au refuzat să comenteze aceste informaţii.

Plata, în valoare de câteva milioane de dolari, a fost transferată către un stat membru NATO care este foarte implicat în furnizarea de echipamente militare Ucrainei. Acel stat membru a cumpărat materialele strategice şi le-a trimis în Ucraina.

Sursele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au cerut, de asemenea, ca materialele strategice să nu fie identificate în mod specific.

În plus, Haaretz a aflat că Ministerul Apărării şi-a relaxat recent liniile directoare şi a fost de acord ca membrii NATO, cum ar fi Regatul Unit, să poată furniza Ucrainei sisteme de arme care conţin componente israeliene.

Surse americane au dezvăluit anterior că Israelul asista Ucraina cu echipamente şi cunoştinţe în domeniul informaţiilor. Cu toate acestea, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a negat acest lucru luna trecută, într-un interviu acordat Haaretz.

Israelul a cerut tuturor părţilor implicate în afacerea cu materiale strategice să nu o dezvăluie public, pentru a nu-l înfuria pe Putin.

De asemenea, Israelul a finanţat şi desfăşurat ulterior un spital de campanie la graniţa dintre Ucraina şi Polonia. Liderii occidentali i-au acuzat pe politicienii israelieni că au stat cu mâinile în sân în faţa tragediei ucrainene.

Aceste evoluţii recente sugerează că, sub conducerea premierului Lapid, Israelul s-a îndepărtat uşor de la răspunsul iniţial conceput de premierul de atunci, Naftali Bennett, şi de ministrul apărării, Gantz

Aparentul catalizator al schimbării în guvernul Lapid a fost decizia Iranului de a înarma Rusia cu drone. Reznikov a declarat că Iranul a vândut cel puţin 300 de drone Moscovei, care ţintesc civili şi situri de infrastructură cheie din Ucraina.

Decizia de a plăti pentru materialele strategice a fost un acord punctual, au declarat oficialii europeni, iar acum va fi la latitudinea noului guvern condus de Benjamin Netanyahu să decidă dacă va continua sau nu cu acest aranjament.

În timpul campaniei sale electorale, Netanyahu a emis comentarii contradictorii cu privire la criza ucraineană. Într-un interviu, el a declarat că ar lua în considerare înarmarea Ucrainei cu sisteme de apărare antiaeriană. Cu toate acestea, în alt interviu, el a lăudat guvernul Bennett-Lapid pentru că s-a abţinut să facă acest lucru.

Eforturile Israelului de a rămâne neutru în războiul dintre Ucraina şi Rusia sunt susţinute de şefii săi de securitate, inclusiv de şeful demisionar al Statului Major al Forţelor de Apărare ale Israelului, generalul-locotenent Aviv Kochavi. Israelul şi-a exprimat îngrijorarea că orice provizii militare oferite Ucrainei, chiar şi echipamente defensive, l-ar înfuria pe Putin şi că acesta ar putea apoi să se răzbune prin restricţionarea libertăţii de acţiune a Israelului pentru a lovi ţinte iraniene în Siria. Până acum, Putin şi armata sa au închis ochii la atacurile aeriene atribuite Israelului şi chiar au încurajat tacit Israelul să acţioneze în voie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi ministrul apărării Reznikov au criticat Israelul în numeroase ocazii pentru "cvasi-neutralitatea" sa în război şi i-au cerut să furnizeze cel puţin sisteme de apărare aeriană precum Iron Dome.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească