Alegeri în Macedonia de Nord: Aripa dreaptă câştigă parlamentarele şi prezidenţialele în faţa stângii

Partidul naţionalist, VMRO-DPMNE, din Macedonia de Nord, a obţinut o victorie decisivă în alegerile parlamentare şi prezidenţiale duble din 8 mai, potrivit rezultatelor preliminare.

319 afișări
Imaginea articolului Alegeri în Macedonia de Nord: Aripa dreaptă câştigă parlamentarele şi prezidenţialele în faţa stângii

Sursa foto: X / @dgatopoulos

Primele rezultate indică faptul că VMRO-DPMNE, formaţiunea de dreapta, se află cu mult în frunte în scrutinul pentru parlamentul Macedoniei de Nord, notează Deutsche Welle.

Miercuri seara, preşedintele de stânga, aflat la conducere, Stevo Pendarovski, şi-a recunoscut înfrângerea în faţa Gordanei Siljanovska-Davkova, care este susţinută de partidul naţionalist VMRO-DPMNE.

,,Rezultatele sunt clare... Vreau să-i felicit pentru victorie pe cei care au câştigat", a declarat Pendarovski într-o conferinţă de presă, potrivit sursei citate.

Prima femeie preşedinte în Macedonia de Nord

Siljanovska-Davkova va fi prima femeie şef de stat al Macedoniei de Nord, o funcţie în mare parte ceremonială în această ţară din Balcani. Potrivit rezultatelor preliminare în urma votului, ea a obţinut peste 64,5% din voturi, faţă de sub 29,5% pentru Pendarovski.

Cu 92% din voturi numărate, partidul naţionalist VMRO-DPMNE a obţinut cel puţin 59 de locuri în parlamentul de 120 de locuri, potrivit comisiei electorale.

Social-democraţii (SDSM), aflaţi la guvernare, au obţinut doar 19 locuri, într-un semnal probabil al frustrării alegătorilor faţă de corupţie şi de eforturile blocate de aderare la UE, scrie Deutsche Welle.

Aderarea la UE, sub semnul întrebării

Potrivit Euractiv, preluarea puterii de către partidul naţionalist va avea probabil un efect major asupra visului ţării balcanice de a adera la Uniunea Europeană.

Începând din 2005, Macedonia de Nord a fost candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar aderarea a fost blocată de Grecia din cauza unei dispute legate de numele ţării.

Ulterior, Bulgaria a blocat aderarea Macedoniei de Nord la UE.  Sofia cere o modificare a constituţiei ţării balcanice pentru a recunoaşte mica sa minoritate bulgară, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici