- Home
- Externe
- MYTILENE, (20.03.2016, 18:49)
- Valentin Vidu - Mediafax
ANALIZĂ: Migranţi continuă să sosească în Grecia, în pofida Acordului UE-Turcia. 875 de nou-sosiţi în 24 de ore
Aproximativ 50 de migranţi şi refugiaţi erau primele persoane care au sosit duminică pe Insula greacă Lesbos, după intrarea în vigoare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a acordului încheiat vineri de eurpeni şi turci, relatează Reuters online.
Urmărește
1884 afișări
ANALIZĂ: Migranţi continuă să sosească în Grecia, în pofida Acordului UE-Turcia
Ei îşi agită braţele, se îmbrăţişează şi zâmbesc, vizibil fericiţi să pună piciorul pe solul european, după o traversare periculoasă a Mării Egee dinspre Turcia, la bordul unei bărci pneumatice, aşa cum au procedat, înaintea lor, alte zeci de mii de persoane aflate în căutarea azilului.
Acest acord este menit să pună capăt venirii unor noi migranţi şi refugiaţi în Uniunea Europeană şi să "destructureze modelul economic al traficanţilor" de persoane.
În schimbul unei consolidări a unui ajutor financiar promis Ankarei, unei accelerări a liberalizării vizelor pentru cetăţenii turci şi unei reluări a negocierilor de aderare la UE, autorităţile turce acceptă să reprimească migranţi care sosec clandestin pe insulele elene după ce traversează Marea Egee.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
Acordul, încheiat vineri, prevede trimiterea înapoi în Turcia a tuturor persoanelor care sosesc ilegal pe insulele greceşti, pe Marea Egee, începând de duminică, potrivit principiului "unul la unu": "în schimbul fiecărui sirian trimis înapoi în Turcia de pe insulele greceşti, alt sirian va fi reinstalat din Turcia către UE, ţinând cont de criteriile ONU de vulnerabilitate".
Textul precizează că migranţii care sosesc pe insulele elene vor fi "corespunzător înregistraţi, iar orice solicitare de azil va fi tratată în mod individual", în cooperare cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). "Migranţii care nu cer azil sau a căror cerere de azil a fost considerată nefondată ori nu poate fi primită (...) vor fi trimişi înapoi în Turcia".
875 de nou-sosiţi în 24 de ore
Epuizaţi, dar uşuraţi, migranţii care au sosit duminică dimineaţa pe ţărmul Insulei Lesbos îşi înveleau hainele ude în pături de supravieţuire, în timp ce voluntari le ofereau haine uscate şi hrană.
Potrivit unui oficial din cadrul poliţiei, aproximativ 12 ambarcaţiuni au sosit, până la ora locală 6.00 (6.00, ora României), pe această coastă, în apropiere de aeroportul din Mytilene. Un jurnalist Reuters a asistat la sosirea a trei ambarcaţiuni în doar o oră de la ivirea zorilor. Doi bărbaţi au fost scoşi în stare de inconştienţă dintr-una dintre ambarcaţiuni, în ţipetele însoţitorilor lor de drum.
Până duminică la prânz, 875 de persoane au sosit, în ultimele 24 de ore, potrivit unei estimări a Guvernului grec.
Cei care au decis să înfrunte valurile pentru a ajunge în Europa speră să reuşească să treacă mai departe, în pofida Acordului de la Bruxelles.
Hussein Ali Mohammed, un sirian ale cărui studii, la Litere, au fost întrerupte de război, declară că intenţionează să se ducă în Danemarca pentru a-şi continua şcoala. El spune că este "la curent" cu acordul de vineri. Dar, adaugă el, speră "să treacă frontierele". "Sper să-mi pot termina studiile aici, asta e tot. Nu vreau bani, vreau doar să-mi termin studiile. Acesta este mesajul meu", subliniază el.
Hussein Ali Mohammed şi-a multiplicat locurile de muncă în Turcia, pentru a putea plăti serviciile unui traficant, iar cea mai mare temere a sa, în prezent, este să fie trimis de cealaltă parte a Mării Egee. "Am muncit foarte, foarte dur în Turcia. Am economisit ca să vin aici", spune el.
Alt nou-sosit, Mohammed, un informatician în vârstă de aproximativ 30 de ani, originar din Deraa, în sudul Siriei, spune că vrea să rămână în Grecia până când găseşte un mijloc să ajungă la soţia şi fiul său, în Germania.
Primele trimiteri înapoi în Turcia, pe 4 aprilie
Primele trimiteri înapoi în Turcia sunt prevăzute să înceapă din 4 aprilie, până când Grecia va implementa un sistem de examinare accelerată a solicitărilor de azil. UE a promis să trimită o misiune de 4.000 de agenţi suplimentari în Grecia, inclusiv judecători, traducători şi vameşi, în vederea soluţionării fiecărui caz în mod individual.
Însă legalitatea Acordului dintre Uniunea Europeană şi Turcia continuă să ridice întrebări, iar soarta a zeci de mii de migranţi şi refugiaţi deja sosiţi în Grecia este neclară.
Aproximativ 144.000 de persoane - sirieni, irakieni şi afgani în mare parte - au sosit de la începutul anului în Grecia, potrivit UNHCR. Aproape 60% dintre aceste persoane sunt femei şi copii. În 2015, aproape 860.000 de persoane au ajuns în Grecia pe cale terestră sau maritimă, tot potrivit UNHCR.
Foarte puţine, eventual niciuna dintre aceste persoane nu intenţionează să rămână în Grecia, dorind să ajungă în nordul Europei, mai ales în Germania, unde speră să obţină ajutor şi perspective mai bune de angajare decât în Grecia, afectată în continuare de criza economică.
Însă odată cu închiderea frontierelor şi "rutei prin Balcani", cel puţin 48.000 de migranţi şi refugiaţi au rămas blocaţi în Grecia, în tabere şi porturi.
Aproximativ 12.000 dintre aceste persoane aşteaptă în condiţii deplorabile la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, în speranţa că-şi vor putea continua drumul către nord.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ana Dumbravă a câștigat al treilea titlu consecutiv de „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume”
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe