Războiul din Ucraina, ziua 807. Zelenski: ciocniri grele pe tot frontul / Nou pachet de ajutor venit din SUA: 400 de milioane

  • Un atac ucrainean cu dronă a incendiat o rafinărie de petrol din regiunea rusă Kaluga, a anunţat vineri agenţia de presă de stat RIA, citând surse din serviciile de urgenţă.
  • Statele Unite vor face mai multe anunţuri privind ajutorul militar acordat Ucrainei "în următoarele câteva săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA
11562 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 807. Zelenski: ciocniri grele pe tot frontul / Nou pachet de ajutor venit din SUA: 400 de milioane

Războiul din Ucraina, ziua 807. Atac rusesc asupra oraşului Harkov. O persoană rănită, case avariate

Kiev: creşterea trupelor ruseşti la graniţa de nord cu Ucraina

„În direcţia nord, inamicul îşi măreşte prezenţa militară în zonele de frontieră, desfăşoară activităţi de sabotaj şi informaţii, bombardează zonele populate de teritoriul Federaţiei Ruse, creşte densitatea minelor şi barierelor explozive de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei”. Acest lucru a fost declarat de Statul Major ucrainean într-un raport din ultima zi. „Peste 10 aşezări au fost lovite de artileria şi focul de mortiere inamice”.

Casa Albă: Ruşii nu vor face prea multe progrese

Rusia „îşi va intensifica cu siguranţă atacurile şi va recruta mai mulţi soldaţi” în nord-estul Ucrainei „în următoarele săptămâni” şi va încerca să creeze o „zonă-tampon” de-a lungul graniţei. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. „Nu ne aşteptăm la progrese mari” din partea trupelor ruse, a adăugat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, adăugând: „Avem încredere în forţele ucrainene şi muncim neobosit pentru a le oferi armele de care au nevoie. să se apere de aceste atacuri”.

Zelenski: Moscova încearcă să extindă operaţiunile în Ucraina

„Principalul lucru este regiunea Harkov. Astăzi, trupele ruse au încercat să extindă operaţiunile împotriva Ucrainei. Înţelegem amploarea forţelor ocupantului, îi vedem planul. Soldaţii noştri, artileria noastră, dronele noastre răspund ocupantului”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat acest lucru în discursul său de seară. „Ne adăugăm forţele în direcţiile Harkov. Atât de-a lungul graniţei noastre de stat, cât şi de-a lungul întregii linii a frontului, vom distruge invariabil ocupantul în aşa fel încât să zădărnicească orice intenţie ofensivă a Rusiei”, a adăugat el.

UPDATE Zelenski: Bătălii grele se duc de-a lungul întregului front

„Comandantul şef Oleksandr Sirskyi tocmai a prezentat un raport. Există bătălii grele pe toată linia frontului. O atenţie deosebită este acordată direcţiei Harkov, direcţiei Pokrovsk şi altor direcţii din regiunea Doneţk. De asemenea, am discutat despre acţiuni defensive şi consolidarea poziţiilor noastre în regiunea Harkov”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a raportat acest lucru într-o actualizare pe Facebook.

UPDATE Zelenski: recunoscător lui Biden şi SUA pentru noul pachet de ajutor

„Sunt recunoscător lui Joe Biden, Congresului şi poporului american pentru noul pachet de ajutor militar anunţat astăzi”. Preşedintele ucrainean a scris-o pe reţelele de socializare. „Statele Unite îşi menţin rolul de lider în sprijinirea Ucrainei şi acest lucru are o semnificaţie istorică”, a adăugat el, „dejucând planurile ofensive ale Rusiei, aducem mai aproape pacea justă în Ucraina şi stabilitatea pe termen lung în zona euro-atlantică”.

UPDATE Media Kiev: 4 centre de populaţie au căzut în mâinile Rusiei

Patru mici centre de populaţie situate la graniţa dintre Rusia şi Ucraina - Strilecha, Krasne, Pilna şi Borisivka - au căzut în mâinile Rusiei. Acest lucru a fost făcut cunoscut de surse militare ucrainene citate de Ukrainska Pravda.

UPDATE Anunţ uluitor al Rusiei: am eliminat 6.460 de soldaţi ucraineni într-o săptămână. Două tancuri americane Abrams şi trei tancuri germane Leopard au fost distruse

UPDATE Cum poate fi blocată Rusia pe front. Ucraina aşteaptă primele avioane de luptă F-16 în iunie sau iulie - surse

UPDATE Politico: SUA vor anunţa un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite se pregătesc să anunţe pe 10 mai un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, a relatat Politico, citând doi oficiali americani anonimi şi obţinând o notificare trimisă Congresului.

UPDATE Premierul Shmyhal: Ucraina alocă 179 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului energetic

Guvernul a alocat peste 7,1 miliarde de Hr (179,4 dolari) pentru refacerea reţelei electrice din Ucraina, a declarat premierul Denys Shmyhal la 10 mai.

UPDATE Oficial: Operaţiunile Rusiei în regiunea Harkov seamănă cu "simularea unui atac pe scară largă"

Operaţiunile lansate recent de Rusia în regiunea Harkov seamănă cu o simulare a unui atac pe scară largă cu utilizarea unor resurse limitate sau a recunoaşterii în forţă, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt la 10 mai.

UPDATE Belgia va aloca aproape 10 milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii energetice din Ucraina

Fondurile suplimentare vor fi direcţionate către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a declarat ministrul belgian al Cooperării pentru Dezvoltare, Caroline Gennez.

UPDATE Zelenski se întâlneşte la Kiev cu preşedintele slovac Caputova

Zelenski i-a mulţumit lui Caputova "pentru determinarea şi conducerea morală de care a dat dovadă în faţa invaziei ruseşti la scară largă, precum şi pentru susţinerea Formulei de Pace din Ucraina", a precizat biroul prezidenţial.

UPDATE Comandant: "Faza critică" în războiul Rusiei va avea loc în următoarele 2 luni

"Faza critică" în războiul Rusiei împotriva Ucrainei va veni în următoarele două luni, a declarat Oleksandr Pavliuk, comandantul forţelor terestre ucrainene, într-un interviu acordat publicaţiei The Economist, publicat la 10 mai.

UPDATE Presa susţine că Rusia a capturat 4 sate de frontieră în regiunea Harkov, guvernatorul afirmă că nu a pierdut teren

La rândul său, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat la televiziunea naţională Oleh Syniehubov, că nu s-a pierdut niciun teritoriu în acest moment. El a precizat că aşezările din zonele de frontieră sunt o "zonă gri" şi că acolo se desfăşoară ostilităţi active.

UPDATE Un atac rusesc în regiunea Sumy a ucis o bătrână de 64 de ani şi a rănit-o pe nepoata acesteia

Forţele ruse au efectuat atacul împotriva aşezării situate la peste 10 kilometri de graniţă în jurul orei locale 7:10. Bombardamentul de artilerie a durat aproape o oră, vizând infrastructura civilă din districtul Shostka, potrivit autorităţilor locale.

UPDATE Ministerul Apărării: Forţele ruse încearcă să pătrundă în regiunea Harkov

Forţele ruse au încercat o străpungere a liniei de apărare a Ucrainei în regiunea Harkov, a anunţat Ministerul Apărării la 10 mai.

UPDATE Ucraina sporeşte restricţiile privind aprovizionarea cu energie pentru întreprinderi şi industrie, pe fondul penuriei de energie

Întreprinderile şi industria din Ucraina se vor confrunta cu mai multe restricţii în ceea ce priveşte utilizarea energiei din cauza unei "penurii semnificative de electricitate", a anunţat la 10 mai operatorul energetic de stat ucrainean Ukrenergo.

UPDATE Ucraina ar putea recruta până la 20.000 de condamnaţi în armată, afirmă ministrul Justiţiei

Ucraina şi-ar putea suplimenta forţele cu până la 20.000 de condamnaţi, într-o mişcare care ar contribui, de asemenea, la reducerea supraaglomerării din închisorile ucrainene, a declarat ministrul justiţiei, Denys Maliuska, pentru BBC Ucraina, într-un interviu publicat pe 10 mai.

UPDATE Departamentul de Stat: Mai multe anunţuri privind ajutorul pentru Ucraina vor fi făcute în următoarele câteva săptămâni

Statele Unite vor face mai multe anunţuri privind ajutorul militar acordat Ucrainei "în următoarele câteva săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, la 9 mai.

UPDATE Atacurile ruseşti au ucis 2 persoane şi au rănit 13 în Ucraina în ultima zi

Atacurile ruseşti din Ucraina au ucis două persoane şi au rănit 13 în ultima zi, au anunţat autorităţile regionale pe 10 mai.

UPDATE Forţele ruse atacă regiunea Sumy de 302 ori într-o singură zi

Forţele ruse au atacat regiunea Sumy de 302 ori în 60 de atacuri separate pe parcursul zilei de 9 mai, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.

UPDATE Zelenski: Ucraina se aşteaptă ca negocierile de aderare la UE să înceapă în iunie

Ucraina se aşteaptă să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski la 9 mai.

UPDATE Bloomberg: Magnaţii ruşi îşi mută activele acasă pe fondul sancţiunilor occidentale

Din ce în ce mai izolate de serviciile bancare şi financiare occidentale, cele mai bogate persoane fizice din Rusia se confruntă cu o dilemă atunci când vine vorba de transmiterea averilor lor către generaţia următoare, potrivit Bloomberg. Cei mai mulţi dintre miliardarii care au fost sancţionaţi au optat să îşi mute activele acasă, potrivit agenţiei de ştiri.

UPDATE Bloomberg: Pentagonul blochează accesul armatei ruse la Starlink în Ucraina

Pentagonul american împiedică armata rusă să folosească terminalele de internet Starlink operate pe câmpul de luptă din Ucraina, a declarat John Plumb, secretar adjunct al apărării pentru politica spaţială în cadrul Departamentului american al Apărării, într-un interviu acordat Bloomberg pe 9 mai.

UPDATE Zelenski şi von der Leyen discută despre aderarea la UE şi despre summitul pentru pace

Într-un tweet pe X, Ursula von der Leyen a confirmat, de asemenea, că va participa la viitorul summit pentru pace, care va avea loc pe 15 şi 16 iunie în Elveţia, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 479.710 soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 479.710 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 980 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.434 de tancuri, 14.313 vehicule blindate de luptă, 16.691 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.387 de sisteme de artilerie, 1.062 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 793 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9826 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Un atac cu dronă a provocat un incendiu la o rafinărie din Kaluga, în Rusia

Un atac ucrainean cu drone a incendiat o rafinărie de petrol din regiunea rusă Kaluga, a anunţat vineri agenţia de presă de stat RIA, citând surse din serviciile de urgenţă.

Vladislav Shapsha, guvernatorul regiunii Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscovei, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că incendiul a fost stins.

RIA a relatat că trei containere cu motorină şi unul cu păcură au fost mistuite de incendiu la rafinăria Pervyi Zavod din Kaluga.

Shapsha a declarat că nu au existat victime în urma atacului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului. Atacurile cu drone asupra instalaţiilor energetice de pe teritoriul Rusiei au devenit mai frecvente în ultimele luni.

Ucraina a declarat că, deşi atacurile sale nu vizează civili, distrugerea infrastructurii militare, de transport şi energetice a Rusiei subminează eforturile generale de război ale Moscovei.

UPDATE Mai multe anunţuri privind ajutorul pentru Ucraina vor fi făcute în următoarele săptămâni

Statele Unite vor face mai multe anunţuri privind ajutorul militar acordat Ucrainei "în următoarele câteva săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

După şase luni de lupte politice interne şi întârzieri, SUA au adoptat recent un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

"Ceea ce putem face în calitate de partener al Ucrainei este să continuăm să îi sprijinim din punct de vedere militar şi să continuăm să le sprijinim economia şi, mai presus de toate, să facem tot ceea ce putem pentru a-i ajuta să ajungă într-un loc în care să poată sta pe propriile picioare", a declarat Miller reporterilor.

"Ne-aţi văzut punând în aplicare o serie de politici în acest sens", a spus Miller, adăugând că "vor fi mai multe anunţuri" în următoarele săptămâni.

De asemenea, Miller a declarat anterior că SUA lucrează la pachete de finanţare suplimentare pentru Ucraina.

"Cred că vă puteţi aştepta să ne vedeţi revenind la ritmul în care ne aflam înainte de această întrerupere a finanţării", a declarat Miller reporterilor.

În timpul pauzei de şase luni de întrerupere a finanţării, Ucraina a pierdut în februarie oraşul cheie Avdiivka. De atunci, Rusia şi-a continuat înaintarea spre Chasiv Yar în regiunea Doneţk, un oraş care ar putea deschide calea unor noi avansuri în regiune.

Atac rusesc asupra oraşului Harkov

Un atac rusesc asupra oraşului Harkov a avariat case dintr-o zonă rezidenţială şi a provocat un incendiu, a anunţat primarul oraşului Harkov, Ihor Terejov, pe Telegram. O persoană a fost rănită.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 3.30.

Echipele de intervenţie se află la faţa locului.

În urma atacului, o persoană a fost rănită, conform Kyiv Independent.

În regiunea Harkov s-au auzit cinci explozii pe parcursul nopţii.

Rusia a intensificat recent atacurile împotriva oraşului Harkov, care avea o populaţie de 1,4 milioane de locuitori în 2021, cu ajutorul rachetelor, bombelor şi al dronelor, distrugând infrastructura energetică şi ucigând civili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici