Barnier: Brexit va descuraja retragerea din UE a altor ţări/ Marea Britanie se aşteaptă la probleme la frontiere

Negocierile cu Marea Britanie au convins politicienii şi alegătorii din state europene că retragerea din Uniunea Europeană nu este o idee bună, afirmă Michel Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit, în timp ce Guvernul britanic avertizează cetăţenii că vor fi probleme la frontiere de la 1 ianuarie.

12039 afișări
Imaginea articolului Barnier: Brexit va descuraja retragerea din UE a altor ţări/ Marea Britanie se aşteaptă la probleme la frontiere

Barnier: Brexit va descuraja retragerea din UE/ Marea Britanie se aşteaptă la probleme la frontiere

"Aceste negocieri au consolidat convingerile liderilor politici şi cetăţenilor că este mai bine să rămânem împreună decât să fim pe cont propriu", a declarat Michel Barnier într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, conform site-ului Politico.eu. "Există diferenţe reale între un stat membru şi un stat terţ. Vom vedea acest lucru destul de rapid", a subliniat Michel Barnier.

Guvernul Boris Johnson, care susţine că a obţinut o victorie în negocierile cu UE privind relaţiile post-Brexit, a avertizat că, de la 1 ianuarie, vor fi probleme la frontiere.

De la 1 ianuarie, "vor fi schimbări practice şi procedurale", a avertizat Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului. "Sunt sigur că vor fi unele momente dificile, dar suntem pregătiţi să facem tot posibilul pentru facilitarea procedurilor. Caracterul noii noastre relaţii cu UE - în afara pieţei unice şi uniunii vamale - înseamnă că vor fi schimbări practice şi procedurale, pentru care companiile şi cetăţenii trebuie să fie pregătiţi", a declarat Michael Gove, potrivit BBC.

"Ştim că vor fi anumite perturbări pe măsură ce ne adaptăm noilor modalităţi de a face afaceri cu UE, astfel că este esenţial să luăm toate măsurile necesare acum", a atras atenţia Michael Gove.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a admis, într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, că Acordul cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit este insuficient în domeniul serviciilor financiare. Întrebat în interviu despre domeniul serviciilor financiare, Boris Johnson a răspuns: "Poate că Acordul nu merge atât de departe precum am vrea".

Conform agenţiei Bloomberg, Acordul dintre Marea Britanie şi UE nu le oferă multă claritate companiilor financiare britanice. Nu există nicio decizie asupra echivalenţei, care ar permite firmelor britanice din districtul financiar al Londrei (City of London) să ofere servicii financiare pe piaţa UE. Acordul conferă doar prevederi-standard asupra serviciilor financiare, fără garanţii privind accesul pe piaţa comunitară. Marea Britanie şi UE urmează să negocieze despre avansarea deciziilor privind echivalenţa în domeniul financiar. În privinţa cooperării în domeniul reglementării, Londra şi Bruxellesul speră să ajungă până în martie la un acord asupra monitorizării activităţilor financiare.

Boris Johnson a lansat un apel la unitate pentru a reuşi aprobarea Acordului post-Brexit în Parlament, în contextul în care liderul de la Londra ar putea avea nevoie de susţinerea opoziţiei laburiste, pe fondul criticilor politicienilor eurosceptici din Partidul Conservator. Deşi susţine că a obţinut o victorie, Boris Johnson se teme că proiectul Acordului post-Brexit nu va fi susţinut de politicienii eurosceptici din Partidul Conservator. Grupul de Analiză Europeană, o facţiune eurosceptică dură din cadrul Partidului Conservator, a anunţat că va examina cu atenţie proiectul Acordului post-Brexit înainte de a-l aproba. "Sper foarte mult că acest tratat va trece de examinare şi sper că îl vom putea susţine. Dar am fost aleasă pe baza unui program care promitea îndeplinirea Brexit, astfel că trebuie să citesc documentul pentru a-mi da seama dacă într-adevăr am obţinut acest lucru sau dacă rămânem blocaţi pe orbita reglementărilor UE", a declarat Theresa Villiers, deputat conservator.

Pe fondul disensiunilor, Boris Johnson ar putea avea nevoie de susţinerea Partidului Laburist, aflat în opoziţie, pentru a putea obţine aprobarea Acordului post-Brexit în Camera Comunelor. Însă şi liderul laburist, Keir Starmer, riscă să se confrunte cu o revoltă, după ce le-a cerut parlamentarilor să susţină Acordul.

Ed Davey, liderul Partidului Liberal-Democrat (opoziţie), a sugerat deja că nu va susţine Acordul. "Dacă detaliile se vor dovedi a fi ceea ce auzim, nu îl putem susţine", a afirmat sir Ed Davey.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
m.britanie,
brexit

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici