China şi Turcia cer găsirea urgentă a unei soluţii diplomatice la războiul din Ucraina

China şi Turcia au pledat, marţi, pentru intensificarea eforturilor diplomatice în sensul opririi conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, care riscă să se extindă, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, criticând abordarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene.

7158 afișări
Imaginea articolului China şi Turcia cer găsirea urgentă a unei soluţii diplomatice la războiul din Ucraina

Erdogan

Ministrul chinez de Externe, Wang Wi, l-a sunat, marţi, pe omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. Oficialul chinez s-a declarat "extrem de preocupat" de pierderile civile din Ucraina şi a reafirmat susţinerea pentru suveranitatea ţării. "Ucraina este dispusă să intensifice comunicaţiile cu Beijingul şi aşteaptă implicarea Chinei în obţinerea unui armistiţiu", a transmis Ministerul chinez de Externe, potrivit cotidianului italian Il Sole 24 Ore.

"Aşteptăm medierea părţii chineze", a afirmat Dmytro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev.

Ulterior, Wang Yi a vorbit cu ministrul britanic de Externe, Lizz Truss, cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell Fontelles, şi cu Emmanuel Bonne, consilierul pentru Afaceri Externe al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Wang Yi a pledat pentru respectarea suveranităţii naţiunilor, dar şi pentru măsuri de garantare a securităţii tuturor ţărilor, inclusiv a Rusiei, potrivit postului public chinez CCTV.

Şi Turcia a intensificat apelurile de încetare a confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, s-a sunat pe omologul său rus, Serghei Şoigu, pentru a-i cere un acord de oprire a operaţiunilor militare în Ucraina.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat abordarea Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, acuzându-le că "discută despre această criză şi atât".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici