- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Contractul privind gazele a sporit vulnerabilitatea Ucrainei în faţa influenţei Rusiei
Primul contract ruso-ucrainean privind gazele, semnat de Victor Iuşcenko, a făcut fosta republică sovietică mai vulnerabilă la influenţele liderilor ruşi, hotărâţi să îi împiedice orientarea acesteia către Occident, apreciază cotidianul american Washington Post, în ediţia electronică.
Contractul privind gazele a sporit vulnerabilitatea Ucrainei în faţa influenţei Rusiei
Concesiile făcute în urmă cu trei ani, în circumstanţe suspecte, potrivit unor analişti, au redus foarte mult puterea de negociere a Ucrainei faţă de Rusia în criza din această lună. Aşa cum afirmă numeroase figuri politice, jurnalişti, diplomaţi şi analişti, eşecul "revoluţiei portocalii" de a elimina influenţa gazului ieftin rusesc a afectat tranziţia Ucrainei spre democraţie, pătându-i reputaţia în străinătate şi lăsând o mare parte din populaţia ucraineană dezamăgită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Nu au mai rămas reformatori", a subliniat Alexander Dubinski, jurnalist la ziarul Ekonomiceskie Izvestia, care a adăugat: "După ce un reformator dobândeşte putere, el devine la rândul său corupt. Aşa gândesc oamenii acum. (...) Toate sumele mari de bani s-au făcut aici în domeniul gazului. Dacă tu controlezi gazul, poţi controla industrii, poţi controla politicieni".
Multe voci din Ucraina şi Occident au văzut în această criză o încercare a Rusiei de a-şi exercita influenţa în regiune şi de a slăbi Guvernul proocidental ucrainean, un fel de continuare paşnică a războiului său împotriva Georgiei din luna august 2008, a precizat cotidianul american.
Dar criza a mai scos în evidenţă şi nereuşitele din experimentul democratic al Ucrainei, inclusiv o ruptură majoră între liderii "revoluţiei portocalii", Iuşcenko şi Timoşenko, precum şi o justiţie slabă, incapabilă să rezolve numeroasele acuzaţii de corupţie. Instabilitatea politică din Ucraina a ajutat Kremlinul s-o prezinte lumii ca un stat nepotrivit pentru intrarea în NATO şi UE şi să convingă poporul rus de superioritatea modelului mai autoritar de guvernare al premierului Vladimir Putin. "Ei pur şi simplu nu au ştiut ce să facă şi prin urmare au făcut multe greşeli", a apreciat Viktor Ianukovici, politicianul prorus învins în "revoluţia portocalie", care este în prezent liderul celui mai mare partid din Parlamentul ucrainean.
"Cu cât se face mai puţină politică în sectorul energetic, cu atât mai corect şi mai deschis va fi acesta. (...) Aceasta este poziţia preşedintelui Iuşcenko", a declarat Bogdan Sokolovski, consilierul şefului statului pe probleme energetice. Un alt oficial prezidenţial a acuzat-o însă pe Timoşenko, vineri, că ar fi "recrutată de serviciile speciale ruseşti" şi a amintit că ea a făcut o avere în anii '90, ca director al unei firme care comercializa gaz şi care a fost anchetată pentru activităţi ilegale, continuă Washington Post.
Citeşte şi:
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO