CRIZA DIN SIRIA: Casa Albă a cerut Congresului în mod OFICIAL autorizarea unor atacuri militare

Casa Albă a cerut sâmbătă în mod oficial Congresului autorizarea de a efectua atacuri militare în Siria, cu scopul de a permite preşedintelui Barack Obama să "oprească" şi să "prevină" atacuri cu arme chimice.

641 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA: Casa Albă a cerut Congresului în mod OFICIAL autorizarea unor atacuri militare

CRIZA DIN SIRIA: Casa Albă a cerut Congresului în mod OFICIAL autorizarea unor atacuri militare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În proiectul de rezoluţie, trimis congresmenilor la câteva ore după declaraţia preşedintelui cu privire la criza din Siria, se arată că susţinerea Congresului "va transmite un semnal clar despre atitudinea hotărâtă a Americii" în această problemă.

"Preşedintele este autorizat să utilizeze forţele armate ale Statelor Unite cum consideră el necesar şi potrivit în legătură cu folosirea armelor chimice sau altor arme de distrugere în masă în conflictul din Siria", se arată în document, în care sunt precizate două scopuri:

- "împiedicarea sau descurajarea folosirii sau proliferarea (inclusiv transferul către grupări teroriste sau alţi actori statali sau nonstatali), în interiorul, către sau din Siria a oricărei arme de distrugere în masă, inclusiv chimică sau biologică";

- "protejarea Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor săi împotriva ameninţării pe care o constituie aceste arme".

Obiectivul este de a "descuraja, opri, împiedica şi preveni posibilitatea unor viitoare folosiri ale unor arme chimice sau altor arme de distrugere în masă", se precizează în text.

Documentul urmează să fie examinat de fiecare dintre cele două Camere ale Congresului, care urmează să îşi reia activitatea într-o şedinţă plenară pe 9 septembrie.

Senatul american va dezbate încă de săptămâna viitoare pe tema aprobării unei acţiuni în Siria

Audierile parlamentare în Senatul american pe tema proiectului de autorizare a utilizării forţei în Siria vor începe săptămâna viitoare, a anunţat sâmbătă liderul majorităţii democrate, care a promis un vot în săptămâna lui 9 septembrie, relatează AFP.

"Senatul se va angaja imediat în această dezbatere crucială, prin audieri publice şi reuniuni de informare pentru senatori, săptămâna viitoare", a declarat liderul democraţilor în Senat, Harry Reid, citat într-un comunicat.

Audierile vor fi organizate de Comisia de Politică Externă din Camera superioară a Congresului, iar la ele vor participa oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei.

"Senatul va vota asupra rezoluţiei în săptămâna lui 9 septembrie, cel mai târziu, aşa cum a cerut administraţia Obama", s-a angajat Reid.

Un proiect de rezoluţie vizând autorizarea utilizării forţei cu scopul de a împiedica şi a descuraja viitoare folosiri ale unor arme chimice a fost dat publicităţii de către Casa Albă.

Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani, va începe dezbaterile pe 9 septembrie, a anunţat preşedintele acesteia John Boehner.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici