Criza politică din Italia | Liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele afirmă că preşedintele Italiei ar trebui destituit / Liga Nordului respinge ideea

Luigi Di Maio, liderul formaţiunii antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S), a declarat că preşedintele italian Sergio Mattarella ar trebui să fie destituit din funcţie pentru trădare, deoarece a respins nominalizarea unui politician eurosceptic ca ministru al Economiei şi Finanţelor.

1161 afișări
Imaginea articolului Criza politică din Italia | Liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele afirmă că preşedintele Italiei ar trebui destituit / Liga Nordului respinge ideea

Luigi Di Maio, liderul formaţiunii antisistem Mişcarea 5 Stele, afirmă că preşedintele Italiei ar trebui destituit

În urma respingerii propunerii pentru portofoliul Economiei şi Finanţelor, Giuseppe Conte a renunţat la mandatul de premier desemnat al Italiei.

"Eram la câţiva paşi de formarea unui Guvern şi am fost opriţi pentru că în Cabinetul nostru era un ministru care a criticat UE", a declarat Di Maio într-un interviu pentru postul de televiziune RAI, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

"Vreau ca această criză instituţională să fie adusă în faţa Parlamentului (...) şi preşedintele judecat", a adăugat politicianul, specificând că şeful statului ar putea fi acuzat de încălcarea articolului 90 din Constituţia Italiei.

Parlamentul de la Roma ar putea fi chemat să decidă dacă Mattarella se face vinovat de "înaltă trădare sau încălcarea constituţiei". În cazul în care parlamentarii votează majoritar în favoarea acuzaţiilor, Curtea Constituţională ar urma să decidă dacă preşedintele poate fi destituit sau nu.

Mattarella a anunţat duminică că a respins candidatura la funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor a lui Paolo Savona, un politician cunoscut pentru opoziţia sa faţă de Zona euro şi Germania, precizând că a propus alternative.

"Incertitudinea privind poziţia noastră a alarmat investitorii şi deponenţii din Italia şi străinătate", a declarat preşedintele Italiei, adăugând: "Apartenenţa la euro este o alegere fundamentală. Dacă vrem să discutăm, atunci ar trebui să o facem într-o manieră serioasă".

Giuseppe Conte, desemnat miercuri să formeze un nou guvern, era susţinut de coaliţia formată din partidul eurosceptic Liga Nordului şi formaţiunea antisistem Mişcarea Cinci Stele.

Liderul Ligii Nordului respinge ideea destituirii preşedintelui Italiei

Matteo Salvini, liderul partidului eurosceptic Liga Nordului, a respins luni posibilitatea destituirii preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, afirmând în schimb că doreşte schimbarea legii electorale, informează site-ul agenţiei Reuters.

În urma deciziei lui Mattarella de a refuza să aprobe numirea unui politician eurosceptic în funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor, Giuseppe Conte a renunţat la mandatul de premier desemnat al Italiei.

În acest context, Luigi Di Maio, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Mişcarea Cinci Stele (M5S), a declarat că preşedintele ar trebui să fie destituit din funcţie pentru trădare.

"Trebui să fim rămânem calmi (...) Nu vreau să vorbesc despre destituire", a declarat Salvini pentru postul Radio Capital.

Liga Nordului şi M5S "au o majoritate parlamentară. Vom vedea dacă putem să iniţiem o discuţie privind legea electorală în Parlament", a adăugat Salvini.

Preşedintele Italiei ar putea numi un fost oficial FMI să conducă un guvern provizoriu

Preşedintele italian Sergio Mattarella l-a convocat luni pe economistul Carlo Cottarelli, fost oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI), pe care l-ar putea numi în fruntea unui guvern provizoriu, după ce premierul desemnat al coaliţiei eurosecptice, Giuseppe Conte, a renunţat la funcţie.

În urma deciziei lui Mattarella de a refuza să aprobe numirea unui politician eurosceptic în funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor, Giuseppe Conte a renunţat la mandatul de premier desemnat al Italiei.

Agenţia de ştiri Reuters informează că Mattarella l-a convocat pentru discuţii pe Cottarelli, un fost oficial al Băncii Italiei şi fost director pentru probleme fiscale în cadrul Fondului Monetar Internaţional.

Întrevederea este programată să înceapă la ora locală 11.30 (ora României, 12.30), a anunţat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei de la Roma.

Liderii formaţiunilor ce formează coaliţia eurosceptică, Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Liga Nordului, au criticat decizia preşedintelui italian de a respinge persoana nominalizată de coaliţie pentru funcţia de ministru al Economiei şi Finanţelor, acuzând că presupuse influenţe externe afectează procesul electoral.

Luigi Di Maio, liderul formaţiunii de antisistem M5S, a afirmat că votul este inutil, întrucât "lobbyul bancar şi financiar" stabileşte guvernul, în timp ce Matteo Salvini, liderul partidului populist Liga Nordului, a afirmat că italienii "nu sunt sclavii germanilor şi francezilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici