De ce merge Papa Francisc în Irak? Motivul vizitei istorice, în ciuda atacurilor armate şi a pandemiei de COVID-19

  • Papa Francisc începe azi o vizită istorică în Irak, cu riscul propriei vieţi, pentru a „salva” mult mai multe.
  • Vrea să-i întărească pe cei pe care-i reprezintă, ca să nu se mai considere orfani, spune părintele Francisc Doboş.
  • Este pentru prima dată în istorie când un papă vizitează Irakul.
  • Călătoria apostolică are loc în perioada 5-8 martie sub genericul „Voi toţi sunteţi fraţi”.
10416 afișări
Imaginea articolului De ce merge Papa Francisc în Irak? Motivul vizitei istorice, în ciuda atacurilor armate şi a pandemiei de COVID-19

FOTO: Profimedia

Cu câteva ore înainte de vizita în Irak, Papa Francisc a transmis un mesaj video în care i-a menţionat pe creştini, musulmani, evrei şi yazidi şi le-a spus că merge în rândurile irakienilor ca „pelerin de pocăinţă, de pace şi de speranţă”.

O imagine simbolică a Irakului a fost publicată acum câteva luni de Staţia Spaţială Internaţională: o pată neagră nedefinită deschisă spre Golful Persic. În acest întuneric, Papa Francisc se pregăteşte să „aprindă lumina”.

Călătoria este riscantă pe de o parte din cauza situaţiei politice, ţara fiind devastată de războaie, pe de altă parte a pandemiei.

Părintele catolic Francisc Doboş a explicat pentru MEDIAFAX semnificaţia vizitei.

„Pare paradoxală vizita acum, în plină pandemie, în Irak. De ce nu a mai aşteptat? Nu am un răspuns, dar nu pot să văd decât gestul profetic al unui Papă care nu mai lasă poporul irakian să aştepte. Nu e vorba numai de poporul irakian, ci de creştinii din Irak care au fost împrăştiaţi după 2014 peste tot în lume. Creştinii consideraţi fiind, sute de ani, oameni de categoria a doua”, declară părintele.

Papa Francisc are curajul acum să meargă în Irak pentru că nu vrea să-i mai dezamăgească pe creştini: „Nici lui Cristos nu i-a mers prea bine, şi-a asumat riscuri intrând în Ierusalim. Gestul e profund creştin, plin de iubire, de dăruire, de sacrificiu”.

Apoi, spune Francisc Doboş, vizita are şi o altă însemnătate, nu doar pentru creştini, ci şi pentru regiune, pentru Golf: „Irakul a fost <pacificat> de atâtea puteri, toţi au vrut să aducă pacea, măcar declarativ, şi cu toate acestea ţara a trăit războaie de nedescris ani de zile. Mulţi au dorit pacea pentru că aveau interese. Papa Francisc merge în Irak pentru că are interesul lui Dumnezeu. Vrea să ducă liniştea în sufletele, în inimile multor oameni, nu doar creştini, şi să ajute la un dialog inter-religios”.

Papa Francisc, prin vizita pe care o face, doreşte să atragă atenţia opiniei publice mondiale că Orientul Mijlociu nu mai este doar „un teritoriu de împărţit”, ci are ţări cu demnitatea lor, istoria lor, fiind „leagănul civilizaţiei”.

„Merge să îi întărească pe cei pe care-i reprezintă, ca să nu se mai considere orfani. Papa nu doreşte să unească în sensul de a omogeniza, ci doreşte să-i unească pe oameni făcându-i să se respecte în identitatea lor. În dialogurile pe care le va avea va transmite, împreună cu responsabilii musulmani din Irak, această invitaţie la respect, la pace, la dialog. Îi provoacă pe irakieni şi opinia publică mondială la idea că pacea nu înseamnă doar <împărţirea caşcavalului>, ci distribuirea echitabilă a bunurilor pământului, fără ca cei puternici să profite de cei slabi. Aş îndrăzni să spun că este un mesaj <divin>. Asumându-şi riscurile de a merge acolo, e cineva care consideră că viaţa celor pe care-i vizitează este uneori mai importantă decât propria viaţă, şi asta nu poate să o facă decât Dumnezeu atunci când moare pentru ca noi să trăim. În gestul Papei, într-o asemenea situaţie, nu pot decât să văd gestul lui Cristos”, adaugă părintele catolic.

Călătoria apostolică are loc în perioada 5-8 martie sub genericul „Voi toţi sunteţi fraţi”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici