Europenii cheltuiesc anual peste zece miliarde de euro pe medicamente contrafăcute

Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene cheltuiesc anual circa 10,5 miliarde de euro pentru a cumpăra medicamente contrafăcute, potrivit concluziilor unui studiu paneuropean publicat marţi de compania farmaceutică Pfizer.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Europenii cheltuiesc anual peste zece miliarde de euro pe medicamente contrafăcute

Europenii cheltuiesc anual peste zece miliarde de euro pe medicamente contrafăcute (Imagine: Mediafax Foto)

Un european din cinci (21 la sută), adică aproximativ 77 de milioane de persoane, recunoaşte că a achiziţionat medicamente fără reţetă din surse ilegale, potrivit studiului realizat de societatea Numwood pentru producătorul american de medicamente.

Cercetarea arată că 33 la sută din persoanele intervievate explică faptul că au ales să cumpere medicamente ilegale, cel mai adesea de pe Internet, pentru a câştiga timp, iar 39 la sută pentru a face economii.

Compania Pfizer avertizează despre pericolul acestui fenomen, amintind că în proporţie de 50 până la 90 la sută din medicamentele cumpărate de pe Internet sunt contrafăcute şi conţin câteodată substanţe periculoase precum otravă pentru şobolani sau acid boric.

"Consumatorii din Europa riscă să-şi afecteze sănătatea şi să sprijine economia subterană prin obţinerea acestor medicamente în afara sistemelor de sănătate legale", a declarat directorul medical al companiei Pfizer, David Gillen.

Germania, Italia şi Spania se numără între ţările ale căror cetăţeni au recurs adesea la achiziţionarea de medicamente, fără a dispune de o reţetă adecvată.

Potrivit acestui studiu, medicamentele pentru slăbit, urmate de cele împotriva gripei şi cele împotriva problemelor erectile sunt cumpărate frecvent în mod ilegal.

Pfizer produce în special Viagra, unul din medicamentele cele mai afectate de industria produselor contrafăcute.

Pentru a realizarea acestui studiu, compania Numwood a intervievat prin intermediul Internetului 14.000 de persoane din 14 ţări în perioada 27 octombrie - 8 noiembrie 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Se apropie de sfârşit munca remote pentru majoritatea angajaţilor? Tot mai multe firme iau măsuri în această direcţie