GALERIE FOTO: 10 dezastre naturale în 10 ani
Omenirea rămâne încă neputincioasă în faţa dezastrelor naturale. Cutremure, uragane, inundaţii ridică pierderile de vieţi omeneşti la sute de mii în doar zece ani.
26 decembrie 2004 - Un seim produs în vestul insulei Sumatra, provoacă un val tsunami dezastruos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
15 Decembrie 1999 - În urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren care au devastat nordul Venezuelei, sate întregi au dispărut, îngropate în noroi. Statul Vargas, situat la 30 de kilometri nord de Caracas, având 350.000 de locuitori, a fost cel mai grav afectat de ploile torenţiale, care au provocat alunecări de teren soldate cu prăbuşirea caselor de pe versantul montan. Numărul victimelor este cuprins între 30.000 şi 50.000, dar un bilanţ exact nu a existat.
17 august 1999 - Un seism cu intensitatea de 7,8 grade pe scara Richter a zguduit Nord-vestul Turciei. Provincia Kocaeli a fost cel mai grav afectată de cutremur. Seismul a provocat moartea a circa 20.000 de persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
Olaf Scholz respinge cererea lui Donald Trump ca statele NATO să aloce 5% din PIB pentru apărare
-
Spectacole şi tururi ghidate în muzeele din Capitală şi din ţară de Ziua Culturii Naţionale
26 ianuarie 2001 - Un cutremur cu o intensitate de 6,9 pe scara Richter a devastat statul Gujarat, din vestul Indiei. Guvernul indian a estimat că 28.000-30.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în cutremurul din ianuarie 2001. Pagubele materiale s-au ridicat la peste 4,5 miliarde de dolari.
26 decembrie 2003 - Un cutremur de 6,6 grade pe scara Richter a lovit sud-estul Iranului, distrugând complet oraşul istoric Bam. Numărul morţilor în urma cutremurului depăşeşte cifra de 30.000.
Noiembrie 2004 - Nord-estul Filipinelor a fost devastat de două furtuni care s-au succedat la interval de patru zile. Intemperiile au provocat 1.400 de morţi sau dispăruţi.
26 decembrie 2004 - Un seim cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter s-a produs în vestul insulei indoneziene Sumatra, provocînd un val tsunami şi numeroase victime şi pagube materiale în multe ţări din Asia de Sud-Est. Numărul persoanelor decedate sau date dispărute în urma valurilor seismice depăşeşte pragul de 280.000. Unsprezece ţări cu ieşire la Oceanul Indian au fost afectate de tsunami, dar peste trei sferturi din numărul total al deceselor s-au înregistrat în provincia indoneziană Aceh, din Insula Sumatra, o regiune unde accesul turiştilor străini era limitat, din cauza acţiunilor gherilei separatiste.
8 octombrie 2005 - Un seism cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter s-a produs în nordul Pakistanului, provocând moartea a peste 80.000 de persoane. Regiunea Kashmirului aflată sub administraţie pakistaneză a fost cel mai grav afectată de cutremur. Cutremurul a mai lovit două provincii din nordul Pakistanului, dar şi partea indiană a Kashmirului şi, într-o măsură mai mică, estul Afganistanului.
29 august 2005 – Uraganul Katrina a distrus o zonă de 235.000 de kilometri pătraţi, jumătate din Franţa sau cât teritoriul României. În Mississippi, coasta a fost devastată pe o zonă de cel puţin 40 - 50 kilometri lungime, iar oraşul New Orleans a fost inundat în proporţie de 80 la sută, după ce două diguri au cedat. Uraganul a provocat moartea a circa 1.400 de persoane.
3 mai 2008 – Ciclonul tropical Nargis, care a afectat delta Irrawaddy din Myanmar, a provocat moartea sau dispariţia a peste 138.000 de persoane. Sute de mii sau chiar milioane de persoane au rămas fără locuinţe în urma ciclonului care a antrenat rafale de vânt cu viteze de 190 de kilometri pe oră.
12 mai 2008 - Un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs în provincia Sichuan din China, la mai puţin de 100 de kilometri de capitala provinciei, Chengdu. Bilanţul seismului a fost de peste 68.000 de morţi şi 20.000 de dispăruţi. Aproximativ 15 milioane de persoane au avut nevoie de adăpost, în urma acestei catastrofe, în timp ce populaţia afectată depăşea numărul de 45 de milioane de persoane.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO