Hamas acuză Israelul că l-a asasinat pe unul dintre liderii săi în Dubai

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat, vineri, Israelul că l-a "asasinat" pe unul dintre fondatorii ramurii sale armate, Mahmoud Abdel Raouf Al-Mabhouh, decedat la 20 ianuarie în Dubai, şi a promis că îi va "răzbuna" moartea.

24 afișări
Imaginea articolului Hamas acuză Israelul că l-a asasinat pe unul dintre liderii săi în Dubai

Hamas acuză Israelul că l-a asasinat pe unul dintre liderii săi în Dubai

Într-un comunicat publicat la Gaza, Hamas afirmă că "Mahmoud Abdel Raouf Al-Mabhouh a murit ca un martir la Dubai, pe 20 ianuarie 2010, în împrejurări suspecte care necesită o anchetă în cooperare cu statul Emiratelor Arabe Unite".

"Imputăm Israelului responsabilitatea asasinării fratelui şi liderului nostru", a adăugat mişcarea palestiniană. "Brigăzile Ezzedine al-Qassam (ramura armată a Hamas) vor riposta în faţa acestei crime sioniste la momentul şi în locul oportune", a ameninţat mişcarea palestiniană.

La Damasc, Izzat al-Rishq, membru al biroului politic al Hamas, a acuzat şi el Israelul că l-a "asasinat" pe Mabhouh, într-o declaraţie acordată site-ului de internet al Hamas.

"Duşmanul sionist l-a asasinat pe liderul Mahmoud al-Mabhouh în Emiratele Arabe Unite", a afirmat el, precizând că mişcarea "va răzbuna sângele vărsat al martirului".

Un purtător de cuvânt oficial israelian a declarat că nu este la curent cu această problemă.

Nici în Emiratele Arabe Unite nu a fost făcut vreun anunţ oficial cu privire la moartea liderului Hamas.

Nici comunicatul Hamas şi nici Izzat al-Rishq nu precizează cu exactitate cum a survenit decesul lui Mabhouh, în vârstă de 50 de ani.

Originar din tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza, Mabhouh era unul dintre fondatorii Brigăzilor Ezzedine Al-Qassam, care au revendicat în trecut atentate sângeroase antiisraeliene.

Potrivit comunicatului Hamas, el era responsabil de răpirea, la începutul primei intifade palestiniene (1987-1993), a doi militari israelieni care au fost ulterior ucişi, precum şi de planificarea mai multor atacuri antiisraeliene.

Locuinţa sa din Fâşia Gaza fusese demolată de autorităţile israeliene, la sfârşitul anilor '80, în timpul primei intifade.

El a fost încarcerat în mai multe rânduri în centre de detenţie israeliene şi, după ce a părăsit închisoarea, "a trăit vânat de cotropitorul sionist până în ziua când a reuşit să părăsească Fâşia Gaza", precizează acelaşi comunicat.

"Fratele nostru martir era ţinta cotropitorului de la participarea sa în operaţiunea de răpire a doi militari sionişti, din cauza rolului său şi a sprijinului acordat rezistenţei", a adăugat textul.

Mabhouh va fi înmormântat vineri, în Siria, unde cadavrul său a fost transportat cu o zi înainte, anunţă site-ul de internet al mişcării palestiniene.

Israelul califică drept organizaţie teroristă mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza din iunie 2007, după ce a învins forţele loiale preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici