Hosni Mubarak este în continuare preşedintele Egiptului, susţine avocatul său

Hosni Mubarak este în continuare preşedintele Egiptului pentru că nu a demisionat personal şi, prin urmare, nu poate fi judecat de un simplu tribunal, a afirmat duminică avocatul său, în cadrul procesului acestuia.

230 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak este în continuare preşedintele Egiptului, susţine avocatul său

Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mubarak nu a scris scrisoarea de demisie", a declarat la bară avocatul Farid el-Dib.

"Documentul a fost semnat de Omar Suleiman", fostul şef al serviciilor secrete, la vremea aceea vicepreşedinte, a precizat acesta. Constituţia prevede că preşedintele trebuie să semneze cu mâna sa o scrisoare prin care îşi anunţă demisia, a adăugat el.

Avocatul a dedus astfel că clientul său este în continuare şeful statului şi că nu poate compărea în faţa unui tribunal penal din Cairo, aşa cum se întâmplă în prezent, ci el ar trebui judecat de un "tribunal special".

Farid el-Dib, într-o pledoarie precedentă, a estimat deja că Mubarak, provenit din rândurile armatei, a revenit la condiţia sa de militar şi, prin urmare, nu poate fi judecat de justiţia civilă.

El a dat asigurări că acesta nu a avut nici o legătură cu focurile de armă trase împotriva manifestanţilor, în timpul revoltei contra regimului său, pentru care procurorii au cerut pedeapsa cu moartea.

Într-un scurt mesaj televizat, Suleiman a anunţat la 11 februarie 2011 că, "ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Mohammed Hosni Mubarak a decis să renunţe la postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul Suprem al Forţelor Armate cu gestionarea afacerilor ţării".

Apărarea şi-a început pledoariile marţi şi are termen până la 16 februarie pentru a face acest lucru în favoarea tuturor acuzaţilor prezenţi la acest proces. Pe lângă Mubarak, mai sunt judecaţi fiii săi, Alaa şi Gamal, fostul ministru de Interne Habib el-Adli şi şase foşti oficiali din serviciile de securitate.

Procesul a debutat la 3 august, însă data verdictului nu a fost anunţată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici