Jumătate de secol de la ASASINAREA lui John F. Kennedy: Lucruri pe care probabil nu le ştiai despre moartea preşedintelui american - FOTO, VIDEO

Luna noiembrie marchează 50 de ani de la asasinarea preşedintelui american John F. Kennedy, timp în care au fost emise diverse teorii ale conspiraţii privind adevărata identitate a ucigaşului. CNN a întocmit, cu această ocazie, o listă cu lucruri pe care cel mai probabil foarte mulţi nu le ştiu despre moartea celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite.

11737 afișări
Imaginea articolului Jumătate de secol de la ASASINAREA lui John F. Kennedy: Lucruri pe care probabil nu le ştiai despre moartea preşedintelui american - FOTO, VIDEO

Jumătate de secol de la ASASINAREA lui John F. Kennedy: Lucruri pe care probabil nu le ştiai despre moartea preşedintelui american (Imagine: Hepta)

1. Lee Harvey Oswald nu a fost arestat pentru asasinarea lui JFK

Deşi sute de teorii ale conspiraţiei au emis ipoteze despre o a doua persoană care ar fi tras în preşedinte în ziua tragediei, istoria arată că John F. Kennedy a fost ucis pe 22 noiembrie 1963, în Dallas, de către Lee Harvey Oswald, care a fost împuşcat mortal după două zile de către Jack Ruby.

Potrivit CNN, aspectul inedit este că Harvey Oswald a fost arestat nu pentru uciderea preşedintelui american, ci pentru împuşcarea mortală a unui ofiţer de poliţie din Dallas, J.D. Tippitt, la 45 de minute după ce Kennedy a murit. Oswald a negat ambele acuzaţii, şi în timp ce era transferat la închisoare, a fost omorât prin împuşcare de Jack Ruby, proprietar de cluburi de noapte din Dallas.

2. Asasinarea preşedintelui nu era crimă federală în 1963

În ciuda faptului că trei preşedinţi ai SUA au fost asasinaţi - Abraham Lincoln, James Garfield şi William McKinley -, uciderea sau tentativa de ucidere a unui preşedinte nu a fost considerată infracţiune federală decât începând din 1965, după doi ani de la moartea lui Kennedy.

3. Reţelele de televiziune au supendat transmisiunile timp de patru zile

Pe data de 22 noiembrie, 1963, la 10 minute după împuşcarea lui JFK, CBS fost primul post TV care a difuzat buletin de ştiri despre subiect. După aceea, alte trei reţele de televiziune - CBS, NBC şi ABC - şi-au întrerupt programul normal pentru a trata subiectul asasinării timp de patru zile la rând. Uciderea lui John F. Kennedy a fost cel mai lung eveniment mediatic acoperit fără întrerupere la televizor, înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

4. A dus la prima şi singura dată când un preşedinte al SUA şi-a depus jurământul în faţa unei femei

La câteva ore după asasinare, vicepreşedintele Lyndon Johnson a fost învestit în funcţia de preşedinte la bordul Air Force One, cu Jacqeline Kennedy alături, eveniment capturat într-o fotografie istorică. Jurământul a fost depus în faţa judecătorului federal Sarah Hughes, singura femeie care a îndeplinit vreodată această funcţie.

5. Oswald încercase să-l asasineze pe un oponent al lui Kennedy

Cu opt luni înainte ca Lee Harvey Oswald să îl omoare pe JFK, bărbatul a încercat să îl ucidă pe Edwin Walker, un anti-comunist vocal şi fost general al Armatei americane. După retragerea din Armata SUA, în 1961, Walker a devenit un critic fervent al conducerii Kennedy şi s-a opus în mod activ faţă de programul de integrare rasială în şcolile din Sud. Comisia Warren, însărcinată cu investigarea asasinării lui Kennedy, a descoperit că Oswald încercase să îl omoare pe Walker în timp ce fostul general se afla în locuinţa lui. Walker a suferit atunci răni minore provocate de fragmente ale glonţului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici