Kievul refuză creşterea preţului la gaze naturale pe care Moscova vrea să i-o impună. Poziţia Uniunii Europene

Ucraina "nu acceptă" noul preţ la gaze naturale pe care vrea să i-l impună Rusia, de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, a declarat sâmbătă premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Urmărește
932 afișări
Imaginea articolului Kievul refuză creşterea preţului la gaze naturale pe care Moscova vrea să i-o impună. Poziţia Uniunii Europene

Kievul refuză creşterea preţului la gaze naturale pe care Moscova vrea să i-o impună

Denunţând o "agresiune gaziferă şi economică", după ce Moscova a anunţat o creştere cu 80% a preţului livrărilor la gaze pentru Ucraina, Iaţeniuk a dat asigurări, într-o şedinţă de Guvern, că "presiunea politică (este) inacceptabilă, iar noi nu vom accepta preţul de 500 de dolari".

"Rusia a eşuat să cucerească Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gaziferă şi economică", a adăugat premierul, îndemnând Guvernul să fie pregătit "ca Rusia să restrângă sau să oprească livrările de gaze" naturale către Ucraina.

Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat că, în lipsa unui acord asupra preţului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, aşa cum prevede contractul de livrare a gazelor ruseşti.

"Vom încerca să ajungem la un acord. Dacă nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a anunţat el.

Moscova a anulat săptămâna aceasta două reduceri acordate Ucrainei pentru livrări de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. În 72 de ore, preţul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Cei doi vecini foşti sovietici sunt afectaţi de o criză, după îndepărtarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, în urma unor manifestaţii proeuropene, la sfârşitul lui februarie.

UE avertizează Rusia asupra riscului prăbuşirii economice a Ucrainei din cauza scumpirii gazelor

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au avertizat sâmbătă Rusia cu privire la riscul unei prăbuşiri economice a Ucrainei, din cauza creşterii - asimilate unei sancţiuni - cu 80% a preţului la achiziţia de gaze naturale ruseşti.

"Rusia are tot interesul ca Ucraina să nu se prăbuşească pe plan economic şi politic", a declarat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier într-o reuniune informală cu omologii săi din cadrul UE, la Atena.

"Rusia joacă un rol important deoarece stabilizarea economică a Ucrainei depinde în parte de preţurile energiei furnizate" de către Moscova, a subliniat Steinmeieir.

"De aceea este necesar să dialogăm cu Rusia, chiar dacă avem divergenţe", a adăugat ministrul german, ale cărui îngrijorări erau împărtăşite de mai mulţi dintre omologii săi reuniţi în capitala greacă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image