Knox şi fostul ei prieten, condamnaţi din nou pentru uciderea lui Meredith Kercher

Studenta americană Amanda Knox şi fostul ei prieten italian Raffaele Sollecito au fost condamnaţi joi, în apel, pentru uciderea colocatarei britanice a lui Knox, în 2007, Meredith Kercher, relatează AFP.

498 afișări
Imaginea articolului Knox şi fostul ei prieten, condamnaţi din nou pentru uciderea lui Meredith Kercher

Amanda Knox (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Verdictul Curţii de Apel de la Florenţa a fost pronunţat la ora 21.00 GMT (23.00, ora României), după 12 ore ore de deliberări. Knox, judecată în contumacie, a fost condamnată la 28 de ani şi şase luni de închisoare, iar Sollecito la 25 de ani de detenţie.

Procurorul a cerut 30 de ani de închisoare pentru americană, în vârstă de 26 de ani, deoarece, potrivit acuzaţiei, ea se află la originea rănii celei mai profunde produse victimei, "imobilizată ca şi cum ar fi fost un animal".

Knox şi Sollecito, în vârstă de 29 de ani, împotriva căruia au fost ceruţi 26 de ani de închisoare, au ispăşit deja patru ani de detenţie, după ce au fost condamnaţi în primă instanţă, în 2009, ea la 26 de ani, iar el la 25 de ani de detenţie, într-un proces puternic mediatizat, mai ales în Statele Unite.

Ei au fost achitaţi, ulterior, în cadrul unui prim proces în apel, în 2011, dar această hotărâre a fost anulată anul trecut de către Curtea de Casaţie, care a relevat "multiple contradicţii şi incoerenţe evidente".

După ce a fost eliberată, Amanda Knox s-a întors imediat în oraşul ei natal, Seattle, în nord-vestul Statelor Unite. Ea nu s-a prezentat în faţa justiţiei italiene, refuzând să se predea "pe mâna celor care vor să mă trimită la închisoare pentru un lucru pe care nu l-am comis", declara ea recent într-un interviu pentru New York Times.

Sollecito s-a prezentat pe parcursul întregului proces, inclusiv joi dimineaţa, însă joi după-amiaza unul dintre avocaţii săi a anunţat că nu va fi prezent la momentul prezentării verdictului.

Condamnarea sa, la fel ca şi cea a lui Knox, nu este definitivă, atât timp cât nu au fost epuizate toate căile de atac, dar este însoţită de o interdicţie de a părăsi teritoriul italian.

Avocata sa Giulia Bongiorno a anunţat deja o acţiune la Curtea de Casaţie.

Familia victimei, prezentă la Florenţa, a reacţionat cu discreţie la anunţarea veridictului, strângând mâna avocaţilor şi discutând scurt cu procurorul.

În noaptea de 1 spre 2 noiembrie 2007, Meredith Kercher, în vârstă de 27 de ani, a fost găsită, pe jumătate dezbrăcată, într-o baltă de sânge, cu 47 de răni, pe corp, produse de lovituri de cuţit, în apartamentul pe care îl împărţea cu Amanda Knox, la Perugia, un oraş universitar, în centrul Italiei.

Autopsia a demonstrat că tânăra, studentă la Universitatea Leeds (nord), a fost de asemenea violată.

Noi expertize au fost solicitate în cadrul acestui proces în apel "bis", asupra armei crimei, un cuţit de bucătărie găsit acasă la Sollecito, care prezintă urme provenind de la Knox (pe mâner), cât şi de la Meredith (pe lamă), dar care s-au dovedit neconcludente.

Potrivit unor experţi, Statele Unite au puţine argumente să refuze, în cazul în care Italia cere extrădarea studentei americane Amanda Knox, condamnată joi la o pedeapsă mai aspră decât în primă instanaţă.

Pe de altă parte, italianului Raffaele Sollecito, i-a fost retras paşaportul, a anunţat poliţia italiană vineri.

Acesta a fost găsit de către poliţie, în noaptea de joi spre vineri, într-un sat din regiunea Udine (nord). I-a fost adusă la cunoştinţă interdicţia de a părăsi teritoriul italian, în urma condamnării la 25 de ani de închisoare, iar paşaportul i-a fost retras.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici