Leon Panetta: SUA sunt pe cale să câştige războiul din Afganistan

Statele Unite sunt pe cale să câştige "războiul dur" din Afganistan, le-a spus secretarul american al Apărării Leon Panetta, miercuri, militarilor americani, la o bază din estul acestei ţări.

332 afișări
Imaginea articolului Leon Panetta: SUA sunt pe cale să câştige războiul din Afganistan

Leon Panetta: SUA sunt pe cale să câştige războiul din Afganistan

Panetta a sosit la Kabul marţi, aceasta fiind a doua sa vizită în Afganistan de la preluarea funcţiei, în iulie.

"Ne îndreptăm spre direcţia bună şi suntem pe cale să câştigăm acest război foarte dur", le-a spus Panetta militarilor din baza Sharana, în provincia Paktika, la 56 de kilometri de frontiera pakistaneză.

"Ne aflăm într-un punct în care înregistrăm progrese enorme. Mai există ameninţări, mai există provocări cu care urmează să ne confruntăm? Evident", a adăugat el, în faţa a 200 dintre cei 600 de militari din bază.

"Până la urmă, aici, în Afganistan, vom putea reconstrui o ţară capabilă să se apere singură", a continuat el, promiţând că Statele Unite se asigură, în prezent, că nici talibanii şi nici Al-Qaida nu vor mai putea "niciodată să găsească refugiu" în Afganistan.

Panetta consideră necesar ca Pakistanul, suspectat că adăposteşte bazele din spatele frontului ale insurgenţilor, să supravegheze linia de frontieră cu Afganistanul cu scopul de a-i împiedica pe rebeli să o traverseze pentru a lupta pe teritoriul afgan împotriva forţei NATO, în cadrul căreia două treimi sunt militari americani.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Pakistan au atins cel mai slab nivel, după ce 24 de militari pakistanezi au fost ucişi într-un bombardament NATO, pe 26 noiembrie, de partea pakistaneză a acestei frontiere, potrivit Islamabadului.

NATO, inclusiv Statele Unite, a început anul acesta retragerea progresivă a tuturor trupelor sale, în cadrul unei operaţiuni ce urmează să se încheie la sfârşitul lui 2014. Aproximativ 33.000 de militari americani urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul lui 2012, dintre care 10.000 până la sfârşitul lui decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici