Moartea lui Muammar Kadhafi, un avertisment pentru alţi dictatori din Orientul Mijlociu

Moartea lui Muammar Kadhafi constituie o victorie care serveşte drept un avertisment pentru alţi dictatori din Orientul Mijlociu, generând îngrijorări cu privire la viitorul ţării, apreciază vineri presa britanică.

633 afișări
Imaginea articolului Moartea lui Muammar Kadhafi, un avertisment pentru alţi dictatori din Orientul Mijlociu

Moartea lui Muammar Kadhafi, un avertisment pentru alţi dictatori din Orientul Mijlociu

"Corpul însângerat al lui Kadhafi ar trebui să determine toţi despoţii care continuă să se agaţe de putere în regiune şi în special pe Bashar al-Assad în Siria, să se lanseze în reforme politice", scrie cotidianul popular Daily Telegraph.

El afirmă, între altele, că moartea lui Kadhafi a ajutat la redesenarea hărţii politice a acestei regiuni agitate.

Pentru Daily Telegraph, "înlăturarea lui Kadhafi, precum şi cea a lui Hosni Mubarak în Egipt şi a lui Zine el Abidine Ben Ali în Tunisia, au transformat în mod incontestabil datele politice în lumea arabă şi va trebui să ne adaptăm în consecinţă".

Cotidianul de stânga The Guardian apreciază la rândul său "că nu pot fi semne mai profetice pentru un tiran decât cadavrul lui Kadhafi adus într-un camion".

"Această soartă l-ar putea aştepta pe Al-Assad, precum şi preşedintele Yemenului, Ali Abdallah Saleh, şi este necesar ca ei să ştie acest lucru", scrie cotidianul.

Cotidianul incită, pe de altă parte, liderii libieni "să construiască în Libia un viitor care să asigure atât drepturile omului, cât şi independenţa faţă de orice interferenţă străină.

"Este vorba despre o necesitate absolută într-o ţară care nu are tradiţie democratică şi mari rezerve de petrol. Capitolul următor al istoriei Libiei tocmai a început", apreciază Guardian.

La rândul său, The Times consideră că moartea lui Kadhafi este preferabilă unui proces care ar fi dezvăluit probabil puţine lucruri pe care lumea să nu le ştie deja.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici