Moment istoric. Biserica Ortodoxă din Ucraina a ieşit de sub „tutela” celei ruse. Separarea, decisă prin decret de Patriarhul ecumenic/ Putin ameninţa cu izbucnirea unor incidente sângeroase

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat sâmbătă decretul privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, această acţiune de separare de Biserica Ortodoxă Rusă fiind considerată drept vitală de liderii ucraineni pentru securitatea ţării lor.

23950 afișări
Imaginea articolului Moment istoric. Biserica Ortodoxă din Ucraina a ieşit de sub „tutela” celei ruse. Separarea, decisă prin decret de Patriarhul ecumenic/ Putin ameninţa cu izbucnirea unor incidente sângeroase

Moment istoric pentru ortodoxie. Patriarhul a semnat decretul privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei şi separarea de sub „tutela” Rusiei

Decretul de acordare a autocefaliei a fost semnat de patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului cu ocazia unei ceremonii care s-a desfăşurat la Biserica Sfântul Gheorghe din Istanbul. La ceremonie au participat şi mitropolitul Epifaniy al Ucrainei, dar şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, informează agenţia Reuters.

Luna trecută, Biserica Ortodoxă a Ucrainei l-a ales drept conducător pe mitropolitul Epifaniy, 39 de ani, acţiune comparată de Poroşenko cu referendumul din 1991 privind independenţa Ucrainei faţă de Uniunea Sovietică.

Documentul privind autocefalia, numit tomos, va fi înmânat mitropolitului Epifaniy cu ocazia unei ceremonii ce se va desfăşura duminică, astfel finalizând procesul de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Patriarhia Ecumenică.

Biserica Ortodoxă din Ucraina a fost subordonată timp de mai multe secole Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Liderii de la Kiev susţin că bisericile subordonate Moscovei fac propagandă în favoarea Kremlinului şi sprijină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Aceste acuzaţii sunt însă negate vehement de reprezentanţii bisericilor subordonate Patriarhiei Ruse.

Rusia se opune autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, comparând această separare cu Marea Schismă din 1054, eveniment în urma căruia lumea creştină a fost împărţită în două ramuri, catolică şi ortodoxă.

Preşedintele rus Vladimir Putin chiar a avertizat asupra posibilităţii izbucnirii unor incidente sângeroase din cauza separării Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de cea rusă.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici