NASA: China maschează prezenţa militară în spaţiu cu programe civile

China îşi consolidează capacităţile spaţiale prin utilizarea programelor civile pentru a masca obiectivele militare, iar Washingtonul trebuie să rămână vigilent, avertizează şeful NASA.

476 afișări
Imaginea articolului NASA: China maschează prezenţa militară în spaţiu cu programe civile

NASA: China maschează prezenţa militară în spaţiu cu programe civile

China a fost "foarte, foarte secretoasă" cu privire la progresele sale în domeniul spaţial, a declarat în faţa parlamentarilor de la Capitol Hill Bill Nelson.

"Credem că o mare parte din aşa-zisul lor program spaţial civil este un program militar. Şi cred că, de fapt, ne aflăm într-o cursă", a adăugat Nelson, potrivit The Guardian.

El a declarat că speră ca Beijingul "să-şi revină şi să înţeleagă că spaţiul civil este destinat utilizărilor paşnice", dar a adăugat: "Nu am văzut ca China să demonstreze acest lucru".

Comentariile lui Nelson au fost făcute în timp ce a depus mărturie în faţa comisiei de credite a Camerei Reprezentanţilor cu privire la bugetul Nasa pentru 2025.

El a declarat că SUA ar trebui să aterizeze din nou pe Lună înaintea Chinei, în condiţiile în care ambele naţiuni urmăresc misiuni lunare. Dar el şi-a exprimat îngrijorarea că, dacă Beijingul ar ajunge primul, ar putea spune: "Acesta este teritoriul nostru, nu vă apropiaţi".

Nelson declara anterior că SUA se află "într-o cursă spaţială" cu China şi a avertizat că Beijinguş ar putea pretinde în cele din urmă să "deţină" zona bogată în resurse a Lunii.

În 2022, programul spaţial al Chinei a pus pe picioare o staţie spaţială care orbitează Pământul şi a organizat mai multe misiuni.

De atunci, SUA plănuieşte să trimită astronauţi pe Lună cu misiunea Artemis III. China spune că speră să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Nelson a declarat că este încrezător că SUA nu îşi vor pierde "avantajul global" în explorarea spaţială.

"Dar trebuie să fim realişti", a spus el. "China a aruncat cu adevărat o mulţime de bani în acest domeniu şi au mult loc în buget pentru a creşte. Cred că ar fi bine să nu lăsăm garda jos".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici