"Ne epuizăm stocurile". UE vrea să accelereze producţia de arme în contextul războiului dintre Ucraina şi Rusia

Miniştrii Apărării din Uniunea Europeană au dezbătut marţi modalităţile de a accelera producţia de arme, de a stimula pregătirea militară a forţelor armate ucrainene şi de a impune costuri mai mari Rusiei, în condiţiile în care nu întrevede un sfârşit al războiului care durează din februarie.

1654 afișări
Imaginea articolului "Ne epuizăm stocurile". UE vrea să accelereze producţia de arme în contextul războiului dintre Ucraina şi Rusia

"Ne epuizăm stocurile". UE vrea să accelereze producţia de arme în contextul războiului dintre Ucraina şi Rusia

"Ne epuizăm stocurile. Furnizăm atât de multe capabilităţi Ucrainei încât trebuie să ne umplem stocurile", a declarat Josep Borrell, şeful politicii externe a UE, în faţa reporterilor din capitala cehă, Praga, unde prezidează două zile de discuţii între miniştrii apărării şi afacerilor externe ai blocului comunitar, informează AP.

Obiectivul miniştrilor Apărării este de a găsi cea mai bună modalitate de a pune la comun materiale şi resurse militare, dar şi de a achiziţiona în vrac muniţie şi arme precum sistemele de apărare antiaeriană de care Ucraina are în continuare nevoie.

Aceştia vor discuta, de asemenea, despre rolul pe care blocul celor 27 de naţiuni l-ar putea juca în instruirea noilor recruţi ucraineni pe teritoriul european, în condiţiile în care numărul victimelor creşte şi epuizează armata de soldaţi experimentaţi, în timp ce ofiţerii care ar putea în mod normal să asigure instruirea sunt ocupaţi în luptă.

Mai multe ţări oferă deja pregătire militară pe bază bilaterală, dar unii consideră că este important ca UE să sprijine acest efort. Ţările de Jos au evidenţiat noua instruire în domeniul deminării pe care o oferă împreună cu Germania.

"Ar fi bine să punem acest lucru pe o bază mai structurată şi să ne asigurăm că UE, în mod colectiv, face acest lucru într-un mod structurat şi organizat, care poate dura o perioadă de timp", a declarat ministrul irlandez de externe Simon Coveney, care este, de asemenea, responsabil pentru portofoliul de apărare al ţării sale.

Alţii sunt de părere că acest lucru ar putea fi prea greu de gestionat.

"Nu este poate cea mai rapidă cale. Nu sunt atât de convins", a declarat ministrul luxemburghez al apărării, Francois Bausch. De asemenea, Austria nu a fost de acord cu această idee. Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a declarat că ţara sa este pregătită să ajute, dar că o astfel de misiune la nivelul UE "trebuie să fie practică".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici