Noi tensiuni Turcia-UE după ce Ankara a oprit verificarea unei nave în Marea Mediterană

  • Noi tensiuni Turcia-UE după ce Ankara a oprit verificarea unei nave în Marea Mediterană.
  • Echipajul unei fregate germane a vrut să verifice încărcătura unei nave turce care se îndrepta spre Libia.
  • Turcia a oprit percheziţia, acuzând că este ilegală.
8960 afișări
Imaginea articolului  Noi tensiuni Turcia-UE după ce Ankara a oprit verificarea unei nave în Marea Mediterană

Profimedia

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a oprit o acţiune a unei fregate germane din cadrul Misiunii Uniunii Europene de percheziţionare a unei nave comerciale suspectată că ar transporta armament în Libia, incidentul generând noi tensiuni între Turcia şi UE.

Militari de la bordul fregatei germane Hamburg, care participă la Misiunea UE "Irini" de respectare a embargoului impus Libiei, au urcat duminică la bordul navei-cargo Roseline A., aparţinând Turciei.

Militarii germani au vrut să efectueze o inspecţie de rutină, în contextul suspiciunilor referitoare la încălcarea embargoului privind aprovizionarea cu armament a Libiei. Nava turcă se afla în sudul Mării Mediterane, la 200 de kilometri de oraşul libian Bengazi. Iniţial, echipajul turc a permis percheziţia, dar, ulterior, la ordinul unor oficiali politici de la Ankara, echipajul a refuzat finalizarea verificării navei, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nu este clar dacă Ankara, care susţine Guvernul de Uniune Naţională din Libia, se poate opune inspectării unei nave de către Misiunea internaţională a UE, autorizată de Naţiunile Unite.

"Protestăm faţă de această acţiune, care s-a desfăşurat fără autorizaţie şi prin utilizarea forţei", acuză Ministerul turc de Externe, citat de site-ul T-online.de. În schimb, Germania anunţă că procedura a fost iniţiată în mod legal.

Ca urmare a incidentului, Uniunea Europeană va analiza, la summitul din 10-11 decembrie, posibilitatea impunerii unor sancţiuni împotriva Turciei.

Relaţiile dintre Turcia şi UE sunt tensionate din cauza crizelor din Siria, Libia, estul Mării Mediterane şi Nagorno-Karabah.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici