Ofensiva Turciei din nordul Siriei. Militari turci au trecut graniţa, înaintea intervenţiei militare de amploare contra rebelilor kurzi

Militari turci au început să intre pe teritoriul Siriei, înaintea unei eventuale ofensive antikurde anunţată de Administraţia Recep Tayyip Erdogan, afirmă surse citate de agenţia de presă Bloomberg.

3694 afișări
Imaginea articolului Ofensiva Turciei din nordul Siriei. Militari turci au trecut graniţa, înaintea intervenţiei militare de amploare contra rebelilor kurzi

Hepta, 8 OCTOMBRIE: Vehiculele militare blindate ale armatei turce şi utilaje grele sunt trimise la frontiera siriană înainte de operaţiunea planificată a Turciei în estul râului Eufrat, în nordul Siriei, în districtul Akcakale din Sanliurfa, Turcia, la 8 octombrie 2019. Mehmet Akif Parlak / Agenţia Anadolu / ABACAPRESS.COM.

Grupuri mici de militari turci au intrat miercuri dimineaţă în nord-estul Siriei, a declarat un oficial de la Ankara citat de Bloomberg. Trupele turce se deplasează spre oraşele siriene Tal Abyad şi Ras al-Ayn în cadrul acţiunilor de pregătire a unei ofensive militare de amploare.

Armata turcă a mobilizat efective militare la frontiera cu Siria, iar un consilier prezidenţial de la Ankara a declarat pentru BBC că ofensiva antikurdă va începe "în scurt timp".

 

 

 

Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Trupele turce vor pătrunde "în scurt timp în Siria pentru a neutraliza o ameninţare de lungă durată la adresa Turciei", a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Administraţia Bashar al-Assad a avertizat Turcia, marţi, că nu va permite atacarea teritoriului sirian, cerându-le grupurilor insurgente kurde să se alăture serviciilor de securitate siriene. "Vom apăra teritoriul sirian, nu vom accepta ocuparea teritoriului sirian", a declarat Faisal al-Miqdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, citat de cotidianul Al-Watan şi de site-ul Tagesschau.de.

Oficialul sirian a îndemnat grupurile insurgente kurde "să nu se arunce singure în groapă", ci să se alieze cu armata siriană în conflictul cu Turcia.

Administraţia SUA a decis retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul ofensivei militare a Turciei împotriva grupurilor insurgente kurde.

Organizaţia insurgentă kurdă Forţele Democratice Siriene (SDF) a acuzat Statele Unite de renegarea unui aliat, avertizând că decizia va avea un "impact negativ major" asupra operaţiunilor comune contra reţelei teroriste Stat Islamic.

Liderii kurzilor din Siria fac apel la mobilizarea populaţiei pentru întâmpinarea atacului Turciei

Oficiali ai forţelor militare kurde din Siria au făcut apel, miercuri, la „mobilizarea generală” a cetăţenilor pentru a întâmpina atacul militar din partea Turciei, după ce autorităţile de la Ankara au anunţat pregătiri pentru trecerea graniţei, relatează Al Jazeera.

Anunţul liderilor kurzi, vine ca urmare a mobilizării de către statul turc a unui contingent însemnat de trupe şi arme de-a lungul graniţei sale cu Siria, în scopul pregătirii atacului asupra kurzilor sirieni şi a organizaţiei acestora, Forţele Democrate Siriene.

Pentru a putea răspunde atacului iminent al turcilor, forţele kurde stabilite în Siria, au cerut populaţiei „să reziste” operaţiunii demarate de Ankara, deplasându-se către frontiera cu vecinii turci. „Anunţăm trei zile de mobilizare generală în nordul şi estul Siriei”, au comunicat liderii kurzi, solicitând „deplasarea către graniţa cu Turcia....pentru a rezista acestui moment istoric delicat”.

 

Taguri:
turcia,
siria,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici