ONU: Misiunea de supraveghere în Siria are efectivul complet

Misiunea de observare a ONU în Siria (MISNUS) a atins "efectivul complet" având aproximativ 300 de observatori aflaţi la faţa locului, conform declaraţiei de vineri a unui purtător de cuvânt al ONU.

155 afișări
Imaginea articolului ONU: Misiunea de supraveghere în Siria are efectivul complet

ONU: Misiunea de supraveghere în Siria are efectivul complet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem în acest moment cu efectivul complet", având 297 de observatori trimişi în Siria, a declarat Kieran Dwyer, purtătorul de cuvânt al departamentului operaţiunilor de menţinere a păcii al ONU. "Acest număr va fluctua. Este posibil ca mereu să fie unul sau doi observatori în plus sau în minus", a menţionat Dwyer.

Trimiterea observatorilor în Siria a fost autorizată prin rezoluţia 2043 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată pe 21 aprilie.

Această rezoluţie stipulează că MISNUS are "un mandat iniţial de 90 de zile" şi va fi compusă iniţial din "300 de observatori militari neînarmaţi şi de o parte civilă corespunzătoare". Una dintre principalele responsabilităţi este de a supraveghea încetarea focului, intrată în vigoare teoretic pe 12 aprilie, dar încălcată frecvent încă e la instaurare.

Observatorii care circulă cu ajutorul unor vehicule blindate sunt deseori ţinta tirurilor, două bombe artizanale explodând deja la trecerea convoiului lor, fără însă a fi înregistrate persoane rănite.

Atât secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cât şi mediatorul internaţional, Kofi Annan, continuă să afirme că prezenţa lor este utilă şi contribuie la atenuarea violenţelor în Siria.

Statele Unite au anunţat deja că nu vor prelungi mandatul MISNUS după 20 iunie, atunci când se termină cele 90 de zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici