Operaţiunea contra mafiei calabreze, soldată cu 300 de arestări, este cea mai amplă din ultimii ani

Aproximativ 3.000 de agenţi ai poliţiei şi carabinierilor au participat la cea mai mare operaţiune împotriva mafiei calabreze desfăşurată în Italia în ultimii ani, peste 300 de persoane fiind arestate, inclusiv liderul 'Ndrangheta, în sutele de descinderi din Calabria şi din nordul Peninsulei.

167 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea contra mafiei calabreze, soldată cu 300 de arestări, este cea mai amplă din ultimii ani

Operaţiunea contra mafiei calabreze, soldată cu 300 de arestări, este cea mai amplă din ultimii ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ediţiei online a Corriere della Sera, operaţiunea desfăşurată marţi reprezintă "o puternică lovitură" dată 'Ndrangheta, considerată drept cea mai puternică organizaţie mafiotă din Italia.

Aproximativ 3.000 de poliţişti şi carabinieri au luat parte la megaoperaţiunea "Il Crimine", soldată cu 304 arestări şi care a vizat clanurile mafiote din regiunea Calabria (sud), dar şi ramificaţiile acestora în nordul Peninsulei, în special în regiunea Lombardia.

Acuzaţiile împotriva sutelor de suspecţi sunt asociere în scop mafiot, trafic de arme şi de droguri, asasinate şi acţiuni de extorsiune. Procurorii italieni au reuşit să afle conexiunile pe care 'Ndragheta, un grup mafiot din Calabria, le avea în nordul Italiei, cu implicaţii în activităţile comerciale, administrative şi chiar politice. Potrivit agenţiei ANSA, în afară de arestări, au fost confiscate bunuri, arme şi droguri în valoare de zeci de milioane de euro.

"Arestările au avut loc în urma unor anchete complexe efectuate de procurorii din Milano şi din Reggio Calabria. Investigaţiile au permis găsirea probelor privind activităţi ilicite din regiunea Calabria, dar şi infiltrarea 'Ndrangheta în nordul Italiei, unde activităţile ilegale erau extinse în diverse domenii economice", se arată într-un comunicat oficial al Departamentului italian antimafie.

Printre persoanele arestate se numără însuşi Domenico Oppedisano, în vârstă de 80 de ani, considerat numărul unu în ierarhia clanurilor calabreze. Oppedisano, care trăia într-o vilă luxoasă din Rosarno (Calabria) - pe malul Mării Tireniene, în apropiere de Sicilia - fusese ales "liderul absolut" al 'Ndrangheta ("il capo dei capi") pe 19 august 2009, cu ocazia unei căsătorii între copiii unor lideri ai clanurilor calabreze.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a felicitat autorităţile pentru succesul operaţiunii "Il Crimine". "Este o operaţiune importantă inclusiv din punctul de vedere al numărului persoanelor arestate", a declarat Maroni.

Cu toate acestea, procurorul-adjunct al Tribunalului din Reggio Calabria, care are escortă personală din 1989 de teama unui atentat, recunoaşte că aceasta nu este victoria finală împotriva mafiei calabreze. "Mafia va fi distrusă doar atunci când va dispărea omul de pe Terra. Acţiunile 'Ndrangheta pot fi limitate în proporţie de 80 la sută dacă ar exista curajul, voinţa şi libertatea de acţiune pentru crearea unui sistem judiciar din ce în ce mai puternic", afirmă procurorul Nicola Gratteri, implicat de peste 20 de ani în investigarea activităţilor mafiote.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici