Opoziţia de stânga spaniolă îi cere infantei Cristina să renunţe la drepturile dinastice

Mai mulţi membri ai opoziţiei de stânga spaniole i-au cerut marţi infantei Cristina, sora regelui Felipe al VI-lea, să renunţe la drepturile dinastice din cauza trimiterii ei, luni, în faţa justiţiei pentru infracţiuni de natură fiscală.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Opoziţia de stânga spaniolă îi cere infantei Cristina să renunţe la drepturile dinastice

Opoziţia de stânga spaniolă îi cere infantei Cristina să renunţe la drepturile dinastice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Viitorul infantei nu poate fi decis de infantă. Regele trebuie să decidă dacă îi mai permite să-şi păstreze prerogativele", a declarat putătorul de cuvânt al partidului Izquierda Unida, Gaspar Llamazares.

Numărul trei al Partidului Socialist Antonio Pradas a declarat că regele ar trebui să-şi convingă sora să renunţe, pentru a "consolida credibilitatea instituţiei".

Regele urmează să suţină miercuri un mesaj tradiţional de Crăciun.

Partidul Popular (dreapta), aflat la putere, consideră că, pentru moment, trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie.

Casa Regală a anunţat că decizia de a renunţa la aceste drepturi aparţine exclusiv infantei, în vârstă de 49 de ani, a şasea în ordinea succesiunii la tron.

Infanta Cristina de Bourbon este acuzată împreună cu soţul ei, Inaki Urdangarin, după patru ani de la deschiderea anchetei care a zguduit monarhia spaniolă, în legătură cu deturnări de fonduri la o societate nonprofit - Noos - prezidată de către Urdangarin.

În total, 17 persoane urmează să compară în faţa justiţiei.

Dosarul Noos a fost deschis pe 22 iulie 2010. Anchetând finanţarea velodromului din Palma de Mallorca, judecătorul a descoperit contracte suspecte încheiate între Noos şi regiuni din Baleare şi Valencia, pentru organizarea unor conferinţe pe teme de sport. Aceste conferinţe ar fi condus la emiterea unor facturi false, prin firme paravan, ca Aizoon, deţinută pe jumătate de către Cristina şi soţul ei.

Cazul a ameninţat ulterior, ca o adevărată sabie a lui Damocles, familia regală, după inculparea în decembrie 2011 a lui Iñaki Urdangarin, îndepărtat din orice activitate oficială, iar pe 3 aprilie 2013 a Cristinei, suspectată că a cooperat cu soţul ei.

Aceste scandaluri au afectat extrem de dur monarhia, într-o perioadă în care spaniolii sufereau din cauza crizei.

Felipe al VI-lea, care a devenit rege pe 19 iunie, s-a angajat să promoveze o monarhie "onestă şi transparentă". De când a devenit rege, Cristina - care nu a fost invitată la ceremonie - nu mai este, în mod oficial, membră a familiei regale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Acest CEO consideră că un anume tip de comportament al angajaţilor ridică mari semne de întrebare. Care este acesta şi de ce poate fi dăunător pentru echipă şi companie