Parchetul polonez studiază patru piste în cazul accidentului aviatic de la Smolensk

Parchetul general polonez a anunţat joi că urmăreşte patru piste în cadrul anchetei sale privind cauzele catastrofei aeriene care a provocat moartea preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, şi a altor 95 de persoane, la 10 aprilie, în Rusia.

28 afișări
Imaginea articolului Parchetul polonez studiază patru piste în cazul accidentului aviatic de la Smolensk

Parchetul polonez studiază patru piste în cazul accidentului aviatic de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform unui comunicat al Parchetului, accidentul a avut ca origine fie "o pană a aparatului", fie "comportamentul echipajului său", fie "o slabă organizare sau pregătire a zborului", fie "o acţine a unor terţe persoane".

Această ultimă pistă include în special "un act terorist, sugestii sau presiuni împotriva echipajului", precizează comunicatul.

Presa poloneză a evocat adesea ipoteza unor presiuni la care ar fi putut fi supuşi piloţii din partea delegaţiei de la bord, pentru a ateriza în pofida vremii nefavorabile.

Miercuri, premierul Donald Tusk a declarat că nu trebuie să existe aşteptări privind ceva senzaţional de la descifrarea conversaţiilor din cabină, înregistrate de una dintre cutiile negre ale avionului, precizând însă că nu a ascultat personal aceste înregistrări.

Referitor la pista numărul patru, "niciuna dintre dovezile strânse până în prezent nu o confirmă, dar ar fi prematur să o excludem în etapa actuală a anchetei", constată Parchetul.

Comunicatul citează două expertize ruse care constată absenţa urmelor de explozibil şi exclud folosirea unor arme de foc, găsite la locul accidentului şi care au aparţinut gărzilor de corp ale membrilor delegaţiei poloneze.

Parchetul a constatat de asemenea că, potrivit documentelor colectate până în prezent, avionul era în stare tehnică bună în momentul decolării de la Varşovia.

"Este clar prematur" să conchidem că a fost o eroare a echipajului sau o slabă organizare a zborului, adaugă textul.

Parchetul polonez a demarat propria sa anchetă cu privire la accidentul avionului prezidenţial, independentă de cea efectuată de Rusia, dar în strânsă cooperare cu autorităţile ruse.

Cooperarea între cele două ţări este reglementată de convenţia de la Chicago, semnată în 1944, conform căreia statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul este responsabil cu ancheta.

Toţi cei 96 de ocupanţi ai avionului, printre care preşedintele polonez Lech Kaczynski şi soţia sa Maria, precum şi înalţi oficiali politici şi militari polonezi, au murit în momentul în care aparatul de zbor s-a prăbuşit, la 10 aprilie, în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici