Participanţii la revoltele din Marea Britanie sunt tineri, săraci şi şomeri. Peste 90 la sută sunt bărbaţi

Premierul britanic David Cameron a declarat săptămâna aceasta că revoltele "nu au legătură cu sărăcia", dar datele culese despre cazurile din tribunale semnalează cel puţin o corelaţie între dificultăţile economice şi cei acuzaţi de violenţe şi jafuri, relatează The Guardian.

243 afișări
Imaginea articolului Participanţii la revoltele din Marea Britanie sunt tineri, săraci şi şomeri. Peste 90 la sută sunt bărbaţi

Participanţii la revoltele din Marea Britanie sunt tineri, săraci şi şomeri. Peste 90 la sută sunt bărbaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotidianul a realizat o cercetare care oferă o nouă perspectivă asupra revoltelor urbane de acum două săptămâni şi informaţii despre participanţi. În plus, datele relevă diferenţe geografice. Probele juridice sugerează că, la Londra, aceştia au jefuit şi devastat magazine şi afaceri în zonele în care locuiesc sau din apropiere. În schimb, în oraşe ca Manchester sau Birmingham, datele par să arate că suspecţii au venit de la periferie sau orăşele-satelit să jefuiască în centru.

Una dintre cele mai izbitoare trăsături este proporţia celor care au compărut până în prezent şi care provin din cartiere defavorizate. Un cercetător de la Universitatea din Liverpool, Alex Singleton, care a analizat aceste date pentru Guardian, a suprapus adresele inculpaţilor peste harta indicatorilor sărăciei. El a constatat că majoritatea celor care au compărut trăiesc în cartiere sărace.

Astfel 41 la sută dintre suspecţi locuiesc în primele zece la sută cele mai sărace locuri din ţară, iar 66 la sută în zone unde sărăcia s-a amplificat în perioada 2007-2010. "Societatea se fragmentează undeva, iar geografia contează", a conchis Singleton.

Aceste constatări sunt confirmate de o cercetare efectuată de Institute of Public Policy Research (IPPR), publicată săptămâna aceasta. Institutul a analizat relaţia între diferiţi indicatori ai sărăciei şi sărăcia şi locurile unde au avut loc revoltele. Cercetătorii au constatat că, în aproape toate zonele cele mai afectate, rata şomajului tinerilor şi a sărăciei copiilor sunt în mod semnificativ mai mari decât media naţională, iar rata de şcolarizare, în mod semnificativ mai mică.

Baza de date utilizată de publicaţie adaugă detalii acestor statistici şi pare să confirme că acuzaţii sunt, în majoritate, tineri, bărbaţi şi de cele mai multe ori şomeri. Conform datelor culese, 66 la sută dintre cei care au compărut au vârsta sub 25 de ani, iar 17 la sută au vârsta între 11 şi 17 ani. Doar un mic număr dintre cei aflaţi în baza de date a publicaţiei au peste 30 de ani. Peste 90 la sută sunt bărbaţi, mai precizează Guardian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici