Peer Steinbrück, rivalul lui Merkel, şochează Germania cu un gest obscen înainte de alegeri - FOTO

Social-democratul Peer Steinbrück, rivalul cancelarului german Angela Merkel în alegerile legislative, a şocat Germania joi seara după ce a apărut făcând un gest obscen într-o fotografie publicată pe prima pagină a unei reviste, cu zece zile înainte de scrutin.

3281 afișări
Imaginea articolului Peer Steinbrück, rivalul lui Merkel, şochează Germania cu un gest obscen înainte de alegeri - FOTO

Peer Steinbrück (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de revista cotidianului de centru-stânga Süddeutsche Zeitung ce porecle a primit după gafele de comunicare comise în timpul campaniei, acest fost ministru de Finanţe al lui Merkel într-un Guvern de mare coaliţie în perioada 2005-2009, a răspuns printr-un gest neaşteptat arătând un anumit deget.

El a acceptat să participe la această şedinţă foto, un "interviu mut", realizată o dată pe săptămână cu diverse personalităţi. Principiul este să se răspundă unor întrebări prin gesturi, "imortalizate" în alb-negru de către un fotograf.

Imaginea, care apare pe coperta ediţiei de vineri a SZ Magazin, a fost dată publicităţii joi seara şi a declanşat imediat reacţii pe Twitter.

Ministrul german al Economiei Philipp Rösler (FDP, liberal) l-a atacat imediat pe social-democrat, într-un miting electoral. "Un asemenea gest nu este posibil din partea unui candidat la Cancelarie", a declarat el citat de agenţia DPA.

"Peer Steinbrück arată degetul Germaniei", scria cotidianul conservator Die Welt pe site, adăugând "un asemenea lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, un candidat la Cancelarie care arată degetul ca răspuns la o întrebare într-un interviu".

Pe Twitter, reacţiile erau împărţite, existând comentarii pozitive, ca cel semnat "Opa Hans". "I se pune o întrebare enervantă la care trebuie să răspundă cu un gest. A arătat degetul. So what?". "Gestul mi se pare super", scrie, de asemenea, Claudia Sommer.

Contactat de AFP, Gero Neugebauer, un politolog la Universitatea Liberă din Berlin, s-a declarat "puţin surprins" de gestul lui Steinbrück. "Este destul de tipic din partea lui", a spus politologul.

În opinia sa, simpatizanţii SPD nu ar urma să îşi abandoneze partidul doar pentru atât. "Ceea ce contează pentru ei este competenţa sa, ideile pentru piaţa muncii, justiţia socială", a subliniat el.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, purtătorul de cuvânt al lui Steinbrück a vrut să împiedice publicarea acestei fotografii. Însă candidatul social-democrat ar fi insistat personal ca poza să nu fie blocată. "Nu, este în regulă", ar fi spus el, potrivit publicaţiei.

De la anunţarea candidaturii sale, la sfârşitul lui 2012, Peer Steinbrück nu a reuşit niciodată cu adevărat să o îngrijoreze pe cancelarul Angela Merkel, considerată favorită cu un avans important, în privinţa obţinerii celui de al treilea mandat la legislativele de la 22 septembrie.

În contextul în care conservatoarea Merkel s-a aflat mereu pe primul loc în sondaje în privinţa popularităţii - la o distanţă de 20-30 de puncte procentuale, în funcţie de institute -, acest economist care spune lucrurilor pe nume a acumulat gafă după gafă.

Imediat după ce a fost desemnat candidatul SPD, el a fost vizat de o puternică polemică cu privire la conferinţele gras remunerate susţinute pentru firme, care i-au adus 1,25 milioane de euro în decurs de trei ani.

După aceea el a fost atacat de o serie de jurnalişti cărora le-a spus că nu îşi va mai cumpăra "niciodată o sticlă (de vin) de doar cinci euro", insuficient de bun în opinia sa, în cursul unei discuţii despre sumele alocate bugetului familial.

Ulterior, el a declanşat o controversă catalogând ca "insuficient" salariul de cancelar, având în vedere responsabilităţile acestei funcţii.

După unicul duel televizat cu Merkel, pe 1 septembrie, Steinbrück a urcat un pic în sondaje, obţinând un scor de 26% ca popularitate, în timp ce rivala sa a obţinut o cotă dublă.

Marţea trecută Merkel şi-a exprimat simpatia faţă de Steinbrück. Ea a spus că îi "apreciază simţul umorului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici