Peste 1.400 de persoane, arestate în legătură cu violenţele din Xinjiang - VIDEO, GALERIE FOTO

Peste 1.400 de persoane au fost arestate duminică pentru presupusul rol jucat în cadrul violenţelor etnice din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, soldate cu 156 de morţi, unde cel puţin 200 de persoane manifestau marţi dimineaţa cerând socoteală pentru dispariţia unor apropiaţi.

23 afișări
Imaginea articolului Peste 1.400 de persoane, arestate în legătură cu violenţele din Xinjiang - VIDEO, GALERIE FOTO

Peste 1.400 de persoane au fost arestate în legătură cu violenţele din Xinjiang

GALERIE FOTO

Cel puţin 200 de persoane manifestau la Urumqi marţi dimineaţa, în prezenţa jurnaliştilor, printre care numeroase femei care cereau informaţii despre dispariţia unor apropiaţi, după două zile de la revoltele etnice violente în timpul cărora au fost ucise 156 de persoane, în acest oraş din nord-vestul Chinei.

Poliţia i-a somat pe manifestanţi să plece, însă aceştia au ameninţat cu pumnii în direcţia forţelor de securitate, într-o atmosferă tensionată, a constatat un jurnalist AFP.

Aceşti manifestanţi uiguri protestau după revoltele de duminică din capitala regiunii Xinjiang, majoritar musulmană, soldate cu 156 de morţi, peste o mie de răniţi şi care au antrenat peste 1.400 de arestări.

"Sunt aici pentru a cere revenirea soţului meu", a declarat Maliya, o femeie uigură. "Poliţia mi-a ars ieri casa şi l-a luat pe soţul meu", a spus ea.

Pe de alta parte, agentia oficiala China Noua a anuntat caƒ "poliţia chineză a arestat 1.434 de persoane în legătură cu violenţele de duminică seara de la Urumqui".

Beijingul i-a acuzat pe uigurii din exil şi în mod special formaţiunea Congresul mondial uigur al dizidentei în exil Rebiya Kadeer, de organizarea acestor violenţe.

Însă grupări uigure din exil au afirmat că evenimentele au degenrat după ce forţele de ordine chineze au tras împotriva persoanelor care manifestau în linişte.

Mii de participanţi au atacat în acel moment etnici han, populaţie majoritară în China, potrivit mărturiilor unor locuitori.

După izbucnirea acestora la Urumqui, violenţele păreau că se extind, China Nouă anunţând în noaptea de luni spre marţi dispersarea de către poliţie a "peste 200 de persoane" la Kashgar, în vestul regiunii autonome.

Multimea dispersataƒ incerca sa se adune la moscheea Id Kah, cea mai mare din China, potrivit agenÅ£iei chineze, care a anunÅ£at că "poliţia deţinea indicii potrivit cărora oamenii încercau să organizeze noi proteste la Kashgar şi la Aksu", un oraş situat între Urumqui şi Kashgar.

Kashgar se afla sub tensiune încă de luni, unde magazinele au fost închise seara, iar pe drumurile care duc la aeroportul din oraş au fost instalate baraje ale poliţiei, potrivit aceleiaşi surse.

Oraşul Urumqi era, de asemenea, ţinut sub observaţie, activităţile fiind reduse, mai ales în cartierele unde au avut loc confruntările, potrivit unui corespondent AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici