Poliţia americană caută un al doilea suspect după atacul armat din Arizona

Poliţia americană crede că autorul atacului de sâmbătă din Arizona, soldat cu şase morţi şi 12 răniţi, nu a acţionat singur, iar autorităţile examinează şi un colet suspect primit de Gabrielle Giffords, membră a Camerei Reprezentanţilor, rănită grav în urma atacului.

14 afișări
Imaginea articolului Poliţia americană caută un al doilea suspect după atacul armat din Arizona

Poliţia americană caută un al doilea suspect după atacul armat din Arizona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem motive să credem că a venit (la locul atacului) însoţit de o altă persoană", a spus Clarence Dupnik, şeriful comitatului Pima, care coordonează ancheta asupra atacului armat.

El a adăugat că agresorul are antecedente penale şi a refuzat să discute cu poliţiştii în timpul interogatoriilor.

Conform postului de televiziune Fox News, autorităţile analizează şi un colet suspect adresat biroului parlamentar al lui Giffords. Coletul, primit înainte de atacul de sâmbătă, are aparenţa unei cutii de cafea, a precizat Fox News, fără a oferi alte detalii.

Giffords a suferit o rană la cap şi a fost supusă sâmbătă unei intervenţii chirurgicale, aflându-se în stare critică.

Într-un discurs televizat, preşedintele american, Barack Obama, a denunţat "o tragedie pentru întreaga ţară", precizând că printre victime se numără şi un judecător federal şi o fetiţă în vârstă de nouă ani.

Suspectul arestat la locul atacului, Jared Lee Loughner, în vârstă de 22 de ani, a deschis focul sâmbătă dimineaţă asupra participanţilor la o întâlnire cu Giffords, desfăşurată în parcarea unui hypermarket din Tucson, Arizona. Presa americană a relatat că el a încercat să fugă după atac, dar a fost imobilizat şi reţinut de trecători, fiind ulterior predat în custodia forţelor de ordine.

Gabrielle Giffords a fost aleasă în Camera Reprezentanţilor în 2006, obţinând un al treilea mandat la alegerile legislative din noiembrie. Obama, care a afirmat că Giffords îi este prietenă, a promis o anchetă amplă asupra incidentului şi a precizat că l-a trimis la Tucson pe directorul FBI, Robert Mueller, pentru a coordona investigaţiile.

Giffords este soţia astronautului Mark Kelly, care se pregătea, în momentul atacului, pentru o misiune spaţială, urmând să se alăture, în primăvara acestui an, fratelui său geamăn aflat deja la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Printre politicienii care au dat publicităţii mesaje de susţinere pentru Giffords s-a numărat şi Sarah Palin, fostă candidată la funcţia de vicepreşedinte al SUA. Palin a criticat-o în trecut pe Giffords pentru votul în favoarea reformei sistemului asigurărilor de sănătate, adoptat de Congres în luna martie, iar circumscripţia reprezentantei democrate a fost marcată drept ţintă pe o hartă a Statelor Unite prezentată de Palin înaintea alegerilor legislative din noiembrie.

Poliţia Capitoliului, care asigură protecţia congresmenilor la Washington, le-a solicitat acestora sâmbătă "să ia măsuri de precauţie rezonabile pentru securitatea proprie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici