Poliţia chineză caută activişti din Xinjiang în legătură cu incidentul din Piaţa Tiananmen

Poliţia chineză căuta marţi informaţii despre persoane originare din regiunea musulmană Xinjiang, după ce o maşină a intrat într-o mulţime de oameni în Piaţa Tiananmen omorând cinci persoane şi rănind alte 38, potrivit unui ziar.

233 afișări
Imaginea articolului Poliţia chineză caută activişti din Xinjiang în legătură cu incidentul din Piaţa Tiananmen

Poliţia chineză caută activişti din Xinjiang în legătură cu incidentul din Piaţa Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a trimis luni seara târziu un mesaj hotelurilor din capitală în care întreabă dacă nu cumva au remarcat "clienţi suspecţi", începând de la 1 octombrie, a precizat cotidianul Global Times.

Biroul pentru Securitate Publică, potrivit acestui aviz, a anunţat totodată că se află în căutarea unor informaţii despre "vehicule suspecte".

Fără să folosească cuvântul "atentat" şi fără să stabilească în mod explicit o legătură între faptele de la Tiananmen şi investigaţiile în curs, poliţia a afirmat, în mesaj, că "un caz major a avut loc luni".

Ea a identificat doi locuitori din două districte din Xinjiang şi a descris un vehicul cu tracţiune integrală de culoare deschisă, asociindu-i numere de înamtriculare din Xinjiang.

Cinci persoane, inclusiv o turistă filipineză, au murit luni la Beijing, iar alte 38 de persoane au fost rănite după ce un vehicul cu tracţiune integrală a intrat în mulţime şi a luat foc, ulterior, în Piaţa Tiananmen, centrul nevralgic al puterii în China, a anunţat poliţia.

Evenimentul a declanşat imediat o importantă operaţiune a forţelor de ordine, o vastă acţiune de cenzurare pe Internet şi o încercuire a acestui cartier în care regimul comunist a înăbuşit în sânge proteste în 1989, în cadrul unei mişcări prodemocratice.

Teza unui gest intenţionat era cea mai probabilă având în vedere modul în care s-au desfăşurat faptele, maşina parcurgând o distanţă lungă pe trotuar.

Provincia Xinjiang este afectată în mod periodic de tulburări din cauza tensiunilor puternice între etnici han, majoritari în China, şi etnici uiguri, musulmani turcofoni. Autorităţile acuză în mod invariabil activiştii uiguri de "terorism".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici