Posibili laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace

Actori ai primăverii arabe şi militanţi pentru drepturile omului din Afganistan şi Rusia figurează printre posibilii laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace 2011.

Urmărește
448 afișări
Imaginea articolului Posibili laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace

Posibili laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lista candidaţilor este ţinută secretă şi doar câştigătorul va fi dezvăluit vineri de comitetul norvegian.

- Lina Ben Mhenni, supranumită "Tunisian Girl". În vârstă de 27 de ani, ea militează pentru apărarea drepturilor omului şi a realizat cronica "revoluţiei iasomiei" din Tunisia pe Internet, sub pseudonomul "Tunisian Girl". Ea a denunţat în ianuarie represiunea desfăşurată de regimul lui Zine El Abidine Ben Ali, care a sfârşit prin a se exila. Fiica unui militant de stânga încarcerat timp de şase ani, ea a militat, încă din 2008, pentru cauza minerilor din regiunea Gafsa (sud-vest), unde a fost înăbuşită o mişcare de protest de către armată, departe de privirile presei. Ea predă engleza la Universitatea din Tunis.

- Esraa Abdel Fatah, în vârstă de 33 de ani şi Ahmed Maher, în vârstă de 30 de ani sunt doi militanţi pe Internet cofondatori ai Mişcării 6 aprilie care a mobilizat o mare parte din tinerii egipteni împotriva regimului, inspirând manifestaţii gigantice în piaţa Tahrir din Cairo în ianuarie şi februarie, care îl vor îndepărta de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak.

- Wael Ghonim, simbolul "revoluţiei Facebook" care a mobilizat tinerii egipteni împotriva regimului lui Hosni Mubarak. El a apărut pe scena publică la 7 februarie, cu puţin timp înainte de înlăturarea lui Mubarak, în cadrul unei emisiuni a unui post privat egiptean. Milioane de telespectatori l-au ascultat şocaţi pe acest absolvent de informatică şi angajat al gigantului de Internet Google povestindu-şi cele 12 zile de captivitate legat la ochi şi la mâini de Securitatea de stat, poliţia politică a lui Mubarak. În ziua următoare, el este primit ca un erou în piaţa Tahrir din Cairo, unde revolta împotriva regimului este în plină desfăşurare.

- Svetlana Gannuşkina, în vârstă de 69 de ani, cofondatoarea organizaţiei ruse Memorial împreună cu Andrei Saharov. Această organizaţie neguvernamentală a fost înfiinţată în 1989 pentru a inventaria crimele regimului sovietic şi pentru a salva memoria victimelor represiunilor dar a devenit rapid apărătoarea drepturilor omului, mai ales în Cecenia. Svetlana Gannuşkina a fost cofondatoarea, în 1990, a comitetului "Asistenţă civică", încă activ, care vine în sprijinul refugiaţilor şi imigranţilor provenind din fostele republici sovietice.

- Afgana Sima Samar, în vârstă de 54 de ani, este o pionieră a luptei pentru drepturile femeilor, care a sfidat multiple ameninţări cu moartea în ţara sa, devastată de război. Ea conduce în prezent Comisia afgană independentă a drepturilor omului, prima organizaţie de anchetă privind încălcarea drepturilor omului din ţară. Dar ea s-a făcut cunoscută mai ales prin înfiinţarea, în 1989, a organizaţiei neguvernamentale Shuhada, care conduce spitale, clinici, şcoli şi refugii pentru femeile din Afganistan şi Pakistan, apoi ca ministru în Guvernul afgan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici