Prezenţa trupelor americane şi NATO în Letonia transmite un mesaj lui Putin: „Nu te pune cu noi”

  • Trupele americane şi alte trupe NATO prezente în Letonia îi transmit un mesaj lui Vladimir Putin că Rusia ar trebui să stea departe, a declarat vineri ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks.
  • Grupul de aproximativ patruzeci de militari americani a sosit din Italia la începutul zilei de joi, înainte de începerea ostilităţilor din Ucraina.
  • Se aşteaptă ca desfăşurarea să crească la peste 300 de soldaţi.
38640 afișări
Imaginea articolului Prezenţa trupelor americane şi NATO în Letonia transmite un mesaj lui Putin: „Nu te pune cu noi”

Trupele americane din Letonia i-au transmis un mesaj lui Putin: „Nu te pune cu noi”

„Suntem o ţară mică. Suntem pregătiţi să facem tot ce este necesar pentru a ne apăra. Nu ne este teamă să murim pentru asta. Dar s-ar putea să fim copleşiţi, aşa că acesta este foarte mult motivul pentru care vă urăm bun venit aici", le-a spus Pabriks trupelor din baza militară Adazi vineri.
 
Letonia, împreună cu vecinii baltici Estonia şi Lituania, a fost cândva condusă de Moscova. Acestea au văzut mult timp Rusia ca pe o ameninţare la adresa securităţii. Dar, spre deosebire de Ucraina, cele trei ţări au aderat la Uniunea Europeană şi la NATO, ceea ce aduce garanţii de securitate, potrivit Reuters.
 
Tratatul fondator al NATO conţine un articol privind apărarea colectivă care prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor.
 
Nu ne este teamă că cineva ne-ar putea invada, dar semnalul că soldaţii americani sunt cu noi şi că alţi aliaţi, de la canadieni la europeni, sunt cu noi, este un semnal bun pentru Putin - nu vă puneţi cu noi", a declarat Pabriks.
 
În ultimele două zile, Statele Unite au trimis trupele în Letonia, precum şi avioane de luptă avansate F-35 în Lituania şi Estonia. De asemenea, a anunţat că nu va retrage 500 de soldaţi din Lituania în aprilie, aşa cum era prevăzut. 
 
Aproximativ douăzeci de elicoptere americane Apache au aterizat miercuri în Letonia. 
 
Rusia a invadat joi Ucraina pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, după ce a masat peste 150.000 de soldaţi în jurul graniţelor ţării, inclusiv în Belarus, ţara vecină a Letoniei.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici