Principalele dezvăluiri din documentele NSA despre preşedinţii Hollande, Sarkozy şi Chirac

Scandalul de spionaj american în Franţa este improbabil să conducă la o criză, având în vedere interesele strategice puternice care o leagă de Statele Unite, comentează AFP pe site, prezentând principalele dezvăluiri din documente aparţinând Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

Urmărește
1165 afișări
Imaginea articolului Principalele dezvăluiri din documentele NSA despre preşedinţii Hollande, Sarkozy şi Chirac

Principalele dezvăluiri din documentele NSA despre preşedinţii Hollande, Sarkozy şi Chirac (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste documente, potrivit cărora ultimii trei preşedinţi francezi şi membri din anturajul lor au fost spionaţi, au fost dezvăluite marţi seara de către WikiLeaks prin intermediul site-ului Mediapart şi ziarului Libération.

François HOLLANDE

- Notă din 22 mai 2012: într-o discuţie cu premierul de atunci Jean-Marc Ayrault, pe 18 mai 2012, adică la doar câteva zile după învestirea în funcţia de preşedinte al Republicii, NSA raportează că Hollande ar fi "acceptat organizarea unor reuniuni secrete la Paris pentru discutarea crizei din zona euro, dar mai ales a consecinţelor unei ieşiri a Greciei" din aceasta.

"Reuniuni secrete vor avea loc la Paris între oficiali francezi şi membri SPD german", la acea vreme aflat în opoziţie faţă de cancelarul Angela Merkel, se arată în această notă, potrivit căreia Ayrault şi-a exprimat îngrijorarea că şefa Guvernului ar fi putut să fie informată în acest sens.

Hollande şi-ar fi exprimat dezamăgirea după prima sa întâlnire cu Merkel, o reuniune "pur pentru spectacol", fără să "conducă la nimic substanţial". De asemenea, preşedintele francez şi-ar fi exprimat îngrijorarea cu privire la Grecia şi faţă de greci, din cauza lipsei de flexibilitate a cancelarului.

Nicolas SARKOZY

- Notă din 30 octombrie 2008 (Mediapart precizează că nu este posibil "să se ştie, în acest stadiu, dacă ea rezultă din ascultări, interceptări sau conversaţii cu surse americane"): "Preşedintele Nicolas Sarkozy consideră că este responsabilitatea sa faţă de Europa şi lume să acţioneze ferm şi să soluţioneze criza financiară. El a declarat ulterior că era singurul, în condiţiile preşedinţiei franceze a UE, care se poate arunca în luptă în acest moment. Preşedintele impută unele dintre problemele economice actuale unor erori comise de către Guvernul american, dar crede că Washingtonul îi urmează, de-acum, unele sfaturi".

- Notă din 24 martie 2010, relatând un "schimb" între ambasadorul francez la Washington Pierre Vimont şi "sherpa" lui Nicolas Sarkozy Jean-David Levitte în legătură cu o viitoare întâlnire între Nicolas Sarkozy şi Barack Obama, la Washington. Potrivit acestei note, Vimont ar fi spus că preşedintele francez "îşi va exprima frustrarea după ce Washingtonul a făcut un pas înapoi referitor la propunerea unui acord bilateral de cooperare în domeniul informaţiilor" şi va continua să pledeze pentru adoptarea lui. Potrivit lui Vimont şi lui Levitte, "principalul punct de blocaj era că Statele Unite intenţionează să continue să spioneze Franţa".

- Notă din 10 iunie 2011: Nicolas Sarkozy "şi-a exprimat pe 7 iunie hotărârea de a avansa în privinţa unei iniţiative privind relansarea negocierilor de pace directe în Orientul Mijlociu între israelieni şi palestinieni". Potrivit acestei note, Sarkozy s-ar fi gândit să atragă Quartetul în iniţiativa sa, temându-se că acesta poate revendica în avantajul său această iniţiativă şi ca, astfel, aceasta "să moară în faşă". Sarkozy ar fi luat în calcul să-l atragă în iniţiativa sa pe preşedintee rus de atunci, Dmitri Medvedev. Altă opţiune ar fi fost să-i dea un ultimatul lui Barack Obama "cu privire la statul palestinian".

Jacques CHIRAC

- Notă din decembrie 2006: Jacques Chirac "i-a spus ministrului Afacerilor Externe Philippe Douste-Blazy, pe 23 decembrie, să facă astfel încât să se asigure că actualul emisar special al ONU pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei 1559 a Consiliului de Securitate să fie ales ca secretar general adjunct al ONU". "Ordinele detaliate ale lui Chirac pot fi o reacţie faţă de tendinţa ministrului Afacerilor Externe, demonstrată pe larg în trecut şi (totodată) sursa unui număr de mustrări din partea preşedintelui, de a face comentarii inadecvate sau imprecise", comentează NSA în această notă.

ALŢII

Potrivit unui "document confidenţial NSA" citat de Mediapart şi "redactat în timpul preşedinţiei lui Sarkozy", a fost întocmită o listă de "ţinte franceze". "Sunt vizate de-a valma mobilul personal al lui Nicolas Sarkozy, al consilierului diplomatic Jean-David Levitte, al secretarului general de la (Palatul) Elysée Claude Guéant, al purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe Bernard Valero, al fostului ministru Jean-Pierre Jouyet, ministrului Comerţului Extern Pierre Lellouche, unui oficial de la Quai d'Orsay neidentificat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Cine sunt rădăuţenii care au construit o afacere gigant în România cu care se apropie de 100 de milioane de euro