Referendum în Slovenia, privind un diferend din 1991 cu Croaţia
Birourile de vot s-au deschis în Slovenia, duminică, la ora locală 07.00 (08.00 ora României) şi se vor închide la ora 19.00 (20.00 ora României) pentru un referendum referitor la o procedură a unui arbitraj internaţional pentru rezolvarea unui diferend cu Croaţia ce dateză din 1991.
Referendum în Slovenia, privind un diferend din 1991 cu Croaţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aproximativ 1,7 milioane de alegători sunt invitaţi să meargă la urne pentru acest scrutin indecis, potrivit ultimelor sondaje.
Parlamentarii celor două ţări au aprobat recursul unui arbitraj internaţional, dar Ljubljana a decis să supună acordul unui referendum.
În absenţa unui acord, Ljubljana a blocat negocierile de aderare a Croaţiei la UE, pe care Zagrebul, care a aprobat definitiv recursul la arbitraj, speră să le încheie în 2012.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina
-
Donald Trump a graţiat 1.500 de inculpaţi după asaltul Capitoliului din 2021
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
Diferendul, care datează de la independenţa celor două foste republici iugoslave, se referă în principal la delimitarea frontierei lor maritime şi terestre în Golful Piran, la Marea Adriatică, şi în special la accesul direct al Sloveniei la mare.
Coaliţia de centru-stânga a premierului sloven Borut Pahor a făcut campanie în favoarea acordului, subliniind că un articol din acesta menţionează păstrarea unui acces direct la apele internaţionale pentru Slovenia.
Liderul opoziţiei de centru-dreapta, fostul premier Janez Jansa (SDS,) contestă acordul, pe care îl califică drept o "capitulare".
Dacă va fi aprobat, acordul va intra în vigoare şi va fi înfiinţată o comisie internaţională de arbitraj care va impune decizia sa celor două ţări. Dacă va fi respins, legea slovenă stipulează că Parlamentul va trebui să aştepte 12 luni înainte de a rediscuta textul.
Primele rezultate sunt aşteptate în jurul orei 20.30 (21.30 ora României).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina
-
astăzi, 07:29
Moldova şi regiunea separatistă Transnistria se apropie de un acord privind furnizarea de gaze