Rusia se angajează într-un schimb discret de prizonieri cu SUA în cazul Griner

Ministerul rus de Externe a declarat joi că Rusia este angajată într-o „diplomaţie discretă" cu Statele Unite în ceea ce priveşte un potenţial schimb de prizonieri care ar include-o pe vedeta de baschet Brittney Griner.

866 afișări
Imaginea articolului Rusia se angajează într-un schimb discret de prizonieri cu SUA în cazul Griner

Griner, dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi vedetă a Asociaţiei Naţionale de Baschet Feminin (WNBA), a fost condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia pentru acuzaţii de trafic de droguri la 4 august, într-o decizie pe care preşedintele american Joe Biden a calificat-o drept „inacceptabilă".

„O negociere diplomatică discretă este în curs de desfăşurare şi ar trebui să dea roade dacă Washingtonul o urmează, şi nu să cadă în propagandă prin agitaţia mediatică pentru a obţine puncte înainte de alegeri", a declarat Ivan Nechayev, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de Reuters, referindu-se la alegerile intermediare din SUA din noiembrie.

Kremlinul afirmase anterior că oficialii americani subminează eforturile de a asigura un schimb de prizonieri prin recurgerea la „diplomaţie de megafon" în legătură cu acest caz.

Washingtonul s-a oferit să îl schimbe pe traficantul rus de arme Viktor Bout pentru Griner şi fostul puşcaş marin Paul Whelan, au declarat pentru Reuters surse familiare cu situaţia.

Whelan, care deţine paşapoarte americane, britanice, canadiene şi irlandeze, a fost condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de spionaj. El a negat acuzaţia.

Griner, căreia i s-a prescris canabis medical în Statele Unite pentru a ameliora durerile provocate de leziuni cronice, a fost arestată pe 17 februarie pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, având în bagaj cartuşe de vape care conţineau ulei de haşiş.

Canabisul este ilegal în Rusia atât în scopuri medicinale, cât şi recreative.

Griner, care a pledat vinovată de acuzaţii, a declarat că a făcut o greşeală sinceră, împachetându-şi din greşeală cartuşele de vape, în timp ce se grăbea să prindă zborul spre Rusia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici