- Home
- Externe
- (15.01.2025, 12:19)
- Diana Nunut
Sondaj: Emoţii la nivel mondial. Cine este entuziasmat şi cine se teme de a doua preşedinţie Trump
- Un sondaj global arată că aliaţii SUA au îndoieli mai mari în legătură cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, comparativ cu restul lumii.
- Pe de altă parte, ţări precum India, China şi Rusia sunt optimiste în privinţa noii administraţii Trump, mai ales în legătură cu promisiunile făcute despre conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
Urmărește
1025 afișări
Sondaj: Emoţii la nivel mondial. Cine este entuziasmat şi cine se teme de a doua preşedinţie Trump
Cetăţenii din ţările aliate tradiţionale ale SUA, precum Marea Britanie, Coreea de Sud şi statele membre ale UE, exprimă îndoieli mai mari cu privire la viitorul unei administraţii Trump, comparativ cu restul lumii, potrivit unui nou sondaj global citat de Euronews.
Sondajul a fost realizat pentru Consiliul European pentru Relaţii Externe şi arată că aliaţii SUA din Europa sunt cei mai pesimişti cu privire la viitoarea ordine globală sub conducerea lui Donald Trump.
Totodată, şi Coreea de Sud are o părere pesimistă în legătură cu a doua administraţie Trump.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
„Ce avem noi [UE şi Coreea de Sud] în comun? Suntem amândoi aliaţi ai SUA care depindem de SUA pentru securitatea noastră”, a declarat pentru Euronews Timothy Garton Ash, istoric la Universitatea Oxford şi coautor al studiului.
Principalul motiv al acestui pesimism este redat de imprevizibilitatea lui Trump în materie de politică externă, mai ales în legătură cu gradul de sprijinul pe care SUA l-ar acorda aliaţilor transatlantici în cazul unui conflict.
De asemenea, orice încercare a UE de a se uni în opoziţie directă faţă de Trump ar putea duce la diviziuni majore atât între statele membre, cât şi în interiorul acestora, mai ales dacă se ia în considerare recenta vizită a premierului italian Giorgia Meloni la Mar-a-Lago sau sprijinul vocal al premierului ungar Viktor Orbán pentru Trump.
Optimism în rândul altor ţări
Pe de altă parte, în ţări precum India, China şi Rusia, oamenii sunt mai optimişti cu privire la revenirea lui Trump la Casa Albă, considerând-o benefică pentru propriile ţări şi pentru pacea globală. În acest caz, optimismul este redat de promisiunile făcute de Donald Trump în legătură cu încheierea conflictului dintre Rusia şi Ucraina şi a situaţiei din Orientul Mijlociu.
De asemenea, în timp ce SUA, China şi Arabia Saudită consideră că UE este capabilă să negocieze pe picior de egalitate cu alte puteri majore, însuşi europenii pun la îndoială faptul că UE poate negocia în condiţii egale cu celelalte mari puteri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria