SUA impune sancţiuni Rusiei şi Iranului pentru detenţia abuzivă şi luarea de ostatici a americanilor

Administraţia Biden a anunţat joi o primă rundă de sancţiuni care vizează Rusia şi Iranul pentru implicarea în luarea de ostatici şi detenţia abuzivă a cetăţenilor americani în străinătate, scrie CNBC.

611 afișări
Imaginea articolului SUA impune sancţiuni Rusiei şi Iranului pentru detenţia abuzivă şi luarea de ostatici a americanilor

SUA impune sancţiuni Rusiei şi Iranului pentru detenţia abuzivă şi luarea de ostatici a americanilor

Sancţiunile americane vizează Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut adesea sub numele de FSB, şi Organizaţia de Informaţii a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran, sau IRGC-IO, pentru că „sunt responsabili sau complici, direct sau indirect implicaţi sau responsabili de ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a detenţiei ilegale a unui cetăţean american în străinătate”.

Doi oficiali de rang înalt ai administraţiei, care au vorbit sub rezerva anonimatului conform regulilor de bază stabilite de Casa Albă, au declarat că sancţiunile de joi erau în curs de aplicare înainte ca autorităţile ruse să-l reţină pe cetăţeanul american Evan Gershkovich luna trecută.

Gershkovici, jurnalist la The Wall Street Journal, a fost arestat la sfârşitul lunii martie sub acuzaţia de spionaj. Departamentul de Stat a făcut demersuri oficiale pentru a declara detenţia lui Gershkovich ca fiind una abuzivă, ceea ce deschide resurse suplimentare pentru a asigura eliberarea acestuia.

Administraţia Biden şi conducerea The Wall Street Journal au negat afirmaţiile ruseşti potrivit cărora Gershkovici ar fi spion.

Administraţia a identificat cel puţin doi cetăţeni americani care sunt reţinuţi pe nedrept în Rusia şi trei în Iran, împreună cu un rezident permanent legal al SUA.

Un oficial al administraţiei a declarat că familiile lor au fost informate cu privire la noile sancţiuni înainte de anunţul de joi.

Departamentul Trezoreriei a anunţat, de asemenea, sancţiuni împotriva următoarelor persoane din Iran:

- Ruhollah Bazghandi, un oficial de contrainformaţii al IRGC-IO, a fost implicat în detenţia prizonierilor străini deţinuţi în Iran. Departamentul afirmă că activitatea sa pentru IRGC-IO include planuri de asasinare a jurnaliştilor, a cetăţenilor israelieni şi a altor persoane considerate inamici ai Iranului;
- Mohammad Kazemi, comandantul IRGC-IO, supraveghează operaţiunile de suprimare a societăţii civile din Iran, inclusiv represiunea regimului împotriva protestelor din întreaga ţară ca răspuns la uciderea lui Mahsa Amini, potrivit departamentului. El a fost desemnat anterior de către Biroul pentru controlul activelor străine în octombrie.
- Mohamad Mehdi Sayyari, co-şef adjunct al IRGC-IO, a fost implicat direct în organizarea logisticii pentru prizonierii din Iran;
- Mohammad Hasan Mohagheghi, co-şef adjunct al IRGC-IO, serveşte ca agent de legătură între înalţii oficiali ai IRGC şi oficialii IRGC-IO în operaţiunile de contraspionaj din Siria, a declarat departamentul.

„Acţiunea noastră este un avertisment pentru cei din întreaga lume care ar reţine în mod nejustificat cetăţeni americani, cu privire la consecinţele potenţiale ale acţiunilor lor”, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei în cadrul unei convorbiri cu reporterii.

„Aceşti actori din Rusia şi Iran au încercat să se folosească de americani pentru a obţine o influenţă politică sau pentru a obţine concesii din partea Statelor Unite. Aceste acţiuni ameninţă stabilitatea şi integritatea sistemului politic internaţional. De asemenea, ameninţă siguranţa cetăţenilor americani şi a altor persoane din străinătate”, a adăugat persoana în cauză.

„Sancţiunile sunt menite să schimbe comportamentul şi să stimuleze un comportament mai bun şi sperăm că acestea pot contribui la realizarea acestui lucru acum şi în viitor”, a mai spus cel de-al doilea oficial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici