SUA nu va furniza Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, dar nu exclude o astfel de posibilitate în viitor

„Dacă nu primim ajutor, vom pierde războiul”. Zelenski a cerut Congresului SUA să continue să sprijine Ucraina.

1420 afișări
Imaginea articolului SUA nu va furniza Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, dar nu exclude o astfel de posibilitate în viitor

Volodimir Zelenski a cerut membrilor Congresului american să-şi susţină în continuare ţara; în caz contrar, Kievul va pierde războiul, a spus preşedintele ucrainean.

Joi, 21 septembrie, Zelenski s-a întâlnit cu membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor SUA, care vor aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 24 de miliarde de dolari. Preşedintele republican al Camerei Inferioare a Parlamentului SUA, Kevin McCarthy, a refuzat să răspundă direct reporterilor atunci când problema asistenţei pentru Kiev este adusă în discuţie de către congresmeni.

În timpul întâlnirii, liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a declarat reporterilor, Zelenski a avertizat despre pericolele întârzierilor în finanţare.

Zelenski însuşi a descris întâlnirea sa cu membrii Congresului după cum urmează:

„Am discutat despre o mulţime de probleme. Suntem încântaţi că senatorii, Congresul şi Statele Unite - desigur, întregul popor american ne sprijină - ne-au susţinut încă din primele zile ale unui război la scară largă. Am vorbit despre tot, despre sprijin, despre câmpul de luptă, despre planurile noastre. Nu le pot spune reporterilor toate detaliile, dar cred că am avut un dialog foarte puternic cu senatorii”.

La o întâlnire cu Zelensky, Biden va anunţa un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, dar rachetele ATACMS nu vor fi incluse în acesta. 

Sullivan a spus că următorul pachet de ajutor se va concentra pe capacităţile de apărare aeriană care vor permite Ucrainei să reziste atacurilor asupra infrastructurii critice precum cele care au avut loc joi seara.

„Aceste fonduri vor ajuta Ucraina să-şi întărească apărarea înainte de o iarnă care se anunţă dificilă şi plină de noi atacuri ruseşti asupra infrastructurii critice ucrainene. În acest fel, Rusia încearcă să-i priveze pe ucrainenii obişnuiţi de lucruri atât de necesare precum încălzirea şi electricitatea”, a spus Sullivan.

Ca răspuns la o întrebare despre furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune, Sullivan a spus că preşedintele Biden „a decis de astăzi că nu va furniza ATACMS, dar nu a scos-o de pe ordinea de zi”.

Sullivan a adăugat că noul pachet va include şi arme menite să ajute Ucraina să menţină impulsul contraofensivei sale. Printre altele, el a menţionat muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, arme perforatoare, obuze de artilerie şi mai multe muniţii cu dispersie.

În următoarea oră, Biden este de aşteptat să înceapă discuţiile cu Zelenski  la Casa Albă. Aceasta va fi a şasea lor întâlnire personală şi a treia vizită a lui Zelenski la Washington în timpul actualei administraţii americane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici