SUA propun ca noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară să fie semnat la Praga

Administraţia americană a cerut autorităţilor de la Praga să găzduiască o ceremonie de semnare a noului tratat ruso-american de dezarmare nucleară START, a anunţat, miercuri, Ministerul ceh al Afacerilor Externe, precizând că nici o dată nu a fost încă decisă.

21 afișări
Imaginea articolului SUA propun ca noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară să fie semnat la Praga

SUA propun ca noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară să fie semnat la Praga (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ei ne-au întrebat dacă pot să facă acest lucru la Praga şi am acceptat. Nici o dată nu a fost încă fixată", a declarat directorul serviciului de presă din minister, Jiri Benes.

"Statele Unite şi Rusia sunt cele care decid dacă asta se va întâmpla la Praga şi când", a adăugat el. Rusia a afirmat de mai multe ori că doreşte ca alegerea să vizeze Praga, "deci cred că nu ar trebui să existe probleme aici", a precizat el.

Presa rusă a anunţat că ambele state doresc să semneze tratatul care înlocuieşte START 1, care a fost încheiat în 1991 şi care a expirat la 5 decembrie 2009, înaintea datei unui summit privind securitatea nucleară, prevăzut să aibă loc în Statele Unite în perioada 12-13 aprilie.

Preşedintele american, Barack Obama, ar urma să revină, astfel, la Praga, după un an de la data la care a susţinut aici un discurs asupra neproliferării nucleare, care a pus bazele acestui nou acord.

"Tratatul este gata în proporţie de 95 la sută", a declarat marţi comandantul Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov. "Trebuie să mai rezolvăm unele probleme, în special obţinerea acordului Statelor Unite pentru includerea problemelor apărării antirachetă în tratat", a declarat acesta pentru cotidianul rus Rosiiskaia Gazeta.

În urma unor proteste violente din partea Rusiei, Statele Unite au abandonat, în septembrie, un proiect care prevederea instalarea unui puternic radar în Cehia, conectat la interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în Polonia, îndreptat, în opinia SUA, împotriva unui eventual atac iranian.

Administraţia Obama a prezentat o nouă versiune. Spre deosebire de proiectul administraţiei precedente, noul proiect nu mai este îndreptat împotriva unor rachete cu rază lungă de acţiune, ci împotriva unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Polonia s-a declarat aproape imediat dispusă să participe la acesta.

Preşedintele Traian Băsescu anunţa la începutul lui martie că România va găzdui pe teritoriul său trei baterii a câte opt rachete, amplasate în cadrul unui nou scut american în Europa.

Obama şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, intenţionau să încheie un nou acord START înainte de sfârşitul lui 2009, dar negocierile s-au prelungit.

Semnat în 1991, START a condus la o reducere importantă a arsenalelor nucleare şi a a impus controale între cele două state, foşti inamici în timpul Războiului Rece.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici